Cum cultiv lămâi I

0
Cum cultiv lămâi
www.pixabay.com
Nicolae Cristea, Constanța
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru că mi-ați publicat articolul „Orhideea fluture” în nr. 1/2017, la pag. 54-56. De o viață întreagă mi-au plăcut și am admirat lămâii altoiți, cam de la vârsta de 25-26 de ani am început să-i altoiesc (1965) și de atunci am întâlnit situații și situații.
Cultura lămâiului în sere (apartament, hoteluri, restaurante) de la sămânță până la intrarea pe rod are multe secrete. Lămâiul este adus din zona Mării Mediterane – Cipru, Grecia, nordul Africii, sudul Spaniei și zona cea mai bună, sudul Italiei (Sicilia). În condițiile țării noastre (climă temperată) este obligatorie protejarea pe timpul iernii. Iarna se păstrează la temperatură joasă de 7-10 grade Celsius, în locuri luminoase. Când temperatura afară a ajuns la 7 grade Celsius (noiembrie), obligatoriu se mută, cu ghiveci cu tot, în condiții de semicăldură și se ține pe cât posibil iarna la 9-12 grade Celsius cel mult. Este greșit să se mute lămâiul, cel pe rod, de afară lângă calorifer, sobe de teracotă sau bucătării călduroase, deoarece se produce degarnisirea frunzelor de pe ramurile de schelet aproape în totalitate (cad frunzele, chiar și florile masiv). Numai un specialist va recurge la tăierile specifice pentru a favoriza intrarea în vegetație. Lămâiul pe rod se obține numai prin altoire. Altoirea este un procedeu vegetativ de înnobilare a lămâiului cu caracteristici precum coroană frumoasă, uniformă, rigidă, frunze mari și verzi și fructe multe și de calitate. Lămâiul din sămânță (sălbatic) nu va rodi niciodată, se vor observa spini lungi și ascuțiți de 3-4 cm pe ramuri. Lămâiul face parte din familia Rutaceae, genul Citrus și de aici derivă celelalte specii ca: Citrus limon – lămâia; Citrus aurantium – portocala; Citrus mandarin – mandarinul; Citrus grepfruit – grepfruit. Toate aceste genuri menționate au afinitate la altoirea lămâiului comun pe lămâi, portocal, mandarin, grepftuit. Pentru a urma un curs cronologic, cultura lămâiului se împarte în următoarele etape: obținerea semințelor și semănat, obținerea portaltoilor, altoirea propriu-zisă, lucrări de întreținere (proiectări de coroană, tăiere, rodire), tratamente fitosanitare pentru a ocroti lămâiul de eventuale boli (ciuperci, paraziți) și dăunători.
Ce reguli trebuie respectate pentru obținerea semințelor de lămâi.
De la lămâile cumpărate, se scot semințele care pot fi 6-10 la fruct, se pun la maturizare, dar nu se spală (conțin un mucilagiu ce ajută germinația), dacă se spală, multe semințe vor putrezi în sol. Maturizarea
embrionară se face prin punerea semințelor într-un loc uscat, unde se lasă descoperite, într-o farfurioară. Se pun 15-20 de semințe, undeva sus, la o temperatura de 15-20 grade Celsius. După 3-4 săptămâni, semințele sunt maturizate și tegumentul lor (coaja) devine aspră, deci sunt apte pentru semănat. Semănarea se face în lădițe mici din lemn sau ghivece de 30 cm diametru la gură. Ghiveciul se umple cu pamânt compus din 30% pământ vegetal, 30% pământ din saci din comerț, 30% litieră (pământ de pădure sau turbă) și 10% nisip de râu spălat în prealabil. Acest amestec se dezinfectează în prealabil cu Formol sau Topsin + Merpan sau mai simplu numai cu sulfat de cupru cam 25 g la 5 kg amestec de pământ pentru semănat.
Continuarea acestui articol o puteți citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply