Cum alegi încălțămintea copiilor

0

Monica Viericiu
Un mers frumos presupune atât exercițiu, cât și încălțăminte pe măsură, de aceea este foarte important să alegem lucruri bune în special pentru cei mai mici membri ai familiei.
Fiecare își cumpără încălțăminte după gust și posibilități, dar în principiu acestea se aleg de bună calitate, pe măsură, ceea ce înseamnă că nu contează că pe talpă scrie 37 sau 39, ci să ni se potrivească, inclusiv în ce privește calapodul pentru că nu toate sunt la fel. Unele materiale, cum ar fi pielea naturală mai cedează puțin cu timpul, dar nu te baza numai pe asta. Este păcat să investești în ceva de care nu te poți bucura.
În cazul copiilor lucrurile se complică, mai întâi fiindcă ori poate nu știu încă să vorbească ori fac mofturi și te induc în eroare, spunând atunci când nu le place modelul ba că sunt pantofii mici, ba că sunt mari. În plus, ei cresc foarte repede și parcă nu te înduri să dai mulți bani pe niște ghetuțe pe care le poartă doar o lună două și ești tentat să iei măsuri mai mari. Dar dacă sunt prea mari încălțările, riști să le târșâie, să se împiedice, să-și deformeze mersul.
Așadar, trebuie să te ghidezi după alt parametru. Fie măsori talpa micuțului și apoi te sfătuiești cu vânzătoarea, fie vezi imediat măsura punându-i talpa pe tălpici marcate existente în magazine (chiar la unii pantofi se scot tălpicile să vezi exact cum stă piciorușul, dacă are loc suficient). Dar cea mai simplă și comună metodă de a afla dacă o încălțăminte i se potrivește sau nu copilului este ca, după ce l-ai încălțat, să introduci un degetul arătător în spatele călcâiului. În funcție de cât spațiu rămâne între câlcâi și carâmb te orientezi. Un spațiu de un deget este tocmai potrivit ca micuțul să meargă și bine și să aibă și loc pentru când mai cresc piciorușele. În general ghetele și cizmele se cumpara un pic mai largi, ca și la adulți, pentru a putea fi purtate cu ciorapi mai groși.
Evită să-i dai copilului pantofi purtați de frați sau alte rude, fiindcă modul în care calcă o persoană este unic, iar o încălțăminte folosită este deja deformată într-un anume fel, ceea ce poate influența negativ. Totodată, dacă observi că micuțul calcă strâmb în mod constant, discută imediat cu medicul de familie sau cu un specialist ortoped care poate recomanda gimnastică medicală sau încălțăminte specială. Nu uita, cu cât descoperi mai repede o problemă și intervii adecvat, cu atât efectele negative se reduc.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply