Culoarea anului 2019 – Living Coral

0

Culoarea anului 2019 – Living Coral – Pantone a ales culoarea anului 2019. Nuanța aleasă este una inspirată din culorile fabuloase ale coralilor și într-o oarecare măsură se dorește și un semnal de alarmă pentru fragilitatea și riscurile la care sunt supuse coloniile de corali. Ideea fiind aceia că dacă oamenii vor fi înconjurați de una din culorile coralilor, Living Coral se vor gândi mai des la acestia și vor face mai mult pentru protejarea lor.

Living Coral

Living Coral este o nunață strălucitoare de portocaliu în care se adaugă un strop de auriu.

Living Coral

În 1911, pictorul rus Wassily Kandinsky a scris în cartea sa despre spiritul în artă: “Portocaliul este o culoare ca un om, un om conștiient de propriile sale puteri.” Într-adevăr, un secol mai târziu, tonurile portocalii au fost asociate cu puterea. Pantone a ales un ton cald, viu, plin de vitalitate și energie, o nuanță bogată care evocă apusurile de soare și nevertebratele marine, care i-au dat și numele, Living Coral.

Living Coral

La fel ca verdele smarald din 2016, Pantone a ales pentru anul 2019 o nuanță optimistă, legată de natură, atrăgând atenția asupra frumuseții și fragilității coralului, un organism viu care moare rapid din cauza oceanelor din ce în ce mai calde și mai poluate.

Living Coral
Coralul este scheletul de carbonat de calciu format de polip submarin (un animal mic), care se dezvoltă împreună pentru a forma colonii sau recife. Coralii au fost folosiți ca bijuterii de către vechii egipteni și purtat la Roma ca protector împotriva răul. Plinius cel Bătrân spunea că o bucată de colal la gât te apără de ispite. La fel a fost considerat și în perioada Renașterii. Copilul Iisus a fost adesea prezentat în operele artiștilor renascentiști cu un amulet de coral în mână. Coralii au fost apreciați în era victoriană, când a fost sculptat pentru portrete delicate – camee și a fost materie primă pentru Art Deco și bijuterii în prima jumătate a secolului al XX-lea. Mai aproape de noi, coralii au fost apreciați în forma lor brută de hippii din anii ’60 și ’70.

Living Coral

În natură, coralul nu are întotdeauna aceeași culoare; poate fi roz, galben sau chiar negru cerneală. Coralul viu are o nuanță roșu-portocaliu roz, poate străluci între tonuri aurii atunci când este văzută sub o altă lumină. Deși scopul Pantone este de a standardiza nuanța culorii, această alegere multivalentă este o recunoaștere a faptului că o culoare are valoare și chiar nunațe diferite prin ochii privitorului.

Living Coral

Primii pigmenți portocalii nu au rezultat din amestecul de galben și roșu, ci au fost preparați natural. Primul pigment portocaliu viu a fost recoltat dintr-un mineral – realgarul, comus din aresenic și sulf. Cunoscut ca rubinul arsenicului, realgarul este extrem de toxic, scrie David Coles în cartea Chromotopia,  O istorie ilustrată a culorii.

Living Coral

Cristalele roșii ale mineralului au fost găsite ăn zonele cu activitate geotermală, împreună cu orimentul – un mineral galben. În China, deși ambi pigmenți erau cunoscuți și folosiți separat purtau același nume – galben, dar unul era masculin, în timp ce pigmentul portocaliu era galbenul feminin.

Living Coral

Living Coral este o culoare jucăușă, purtabilă și prietenoasă

Nuanță caldă Living Coral sugerează comfort și pozitivitate dar poate deveni efervescentă dacă este aleasă monocromia. Este o culoare umană, vie, veselă, ușor de armonizat, vesatilă și adaptabilă.

Citeste si:

Sursa foto: pexels.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply