Alegeți culoarea potrivită pentru fiecare cameră (I)

0

Revin și eu în paginile revistei cu câteva sfaturi despre culorile casei care influențează în mod hotărâtor starea de spirit a ocupanților ei și totodată percepția asupra interioarelor. Așa că alegerea lor este de maximă importanță pentru confortul celor care locuiesc în spațiul respectiv. Care este deci culoarea potrivită?
Culorile reci (albastru, albastru-verzui, albastru-indigo, verde) se recomandă pentru camere de dormit, băi, iar culorile calde (roșu, galben deschis, ocru, bej, vișiniu) pentru locurile în care se ia masa, în care se poartă frecvent conversații, unde se primesc oaspeții, în spații largi, căci din punct de vedere optic micșorează. Monotonia coloristică este obositoare și anulează efectul unei încăperi, așa că zugrăviți fiecare cameră altfel.
Galbenul este o culoare optimistă, înviorătoare, care stimulează comunicarea, favorizează procesul gândirii. Este culoarea soarelui și a inspirației spirituale. Ajută la concentrare, dar poate fi și obositoare. Se recomandă în tavanuri palide, mai ales în încăperile orientate către nord.
Portocaliul creează o impresie de sănătate și optimism, bună dispoziție, relaxează și liniștește, de aceea este indicat în tratarea nervozității, a fricii și a depresiilor. Aduce mulțumire, prosperitate. Pe suprafețe mari însă devine iritant. Este recomandat pe suprafețe mici, mai ales în camerele copiilor, în bucătării, în camere de lucru.
Roșul este o culoare dinamică, vie, favorizează pasiunea și comportamentul spontan și curajos, ridică moralul, crește adrenalina și tensiunea și aduce elan pentru a iniția idei și proiecte noi. Niciodată însă nu vă veți putea odihni într-o cameră vopsită în roșu. Se preferă pentru obiecte mici care să aducă o pată de culoare și nu camere întregi, zugrăvite în roșu (cel mult un perete).

camera verde
Foto: pixabay.com
Verdele exprimă liniște și siguranță, renaștere, având un efect odihnitor. Este culoarea speranței și a armoniei. Este indicat pentru suprafețe mari, în tonuri cât mai deschise, deoarece relaxează.
Albastrul predispune la calm, liniște interioară, echilibru și concentrare. Relaxează sistemul nervos și favorizează somnul, de aceea este culoarea cea mai frecvent folosită în dormitoare. Ca și verdele este indicat pentru suprafețe mari, în tonuri deschise. Atenție! Prea mult determină tristețe, depresie.
Violetul este o culoare rece, gravă și distantă asociată luxului și spațiilor sofisticate, pretențioase. Se aplică numai pe suprafețe mici.
Rozul ajută la concentrarea asupra vieții interioare, liniștește, încălzește, generează sentimente bune, generoase. Un ambient cu foarte mult roz intens irită.
Ocrul este o culoare calmă, caldă, bună pentru suprafețe mari.
Auriul este culoarea bogăției, a luxului, a înfloririi și a activității frenetice. Este indicat pentru spațiile care trebuie să atragă atenția, să fie centrul evenimentelor. Folosită cu moderație conferă un aer sofisticat încăperii în cauză.
Caută continuarea articolului pentru a descoperi cum te influențează și alte culori!
Ilie Trică, Râmnicu Vâlcea

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply