Crinul imperial, floarea regilor, vine din China

0

Crinul imperial, pe numele oficial Lilium regale, cunoscut ca și floarea regilor, își are originea în China. În Noua Zeelandă este unul din simbolurile Crăciunului. Floarea are formă de trompetă și este intens cultivată ca plantă ornamentală. Este frecvent adăugată în buchete.

Crinul imperial a fost adus din China, în Europa, de botanistul britanic Ernest Henry Wilson, care a și clasificat planta în familia căreia îi aparție, la începutul anilor 1900. Crinul imperial este un detaliu principal în heraldica franceză, iar de aici i se trage renumele de floarea regilor.

Citește și: 10 lucruri pe care nu le stiai despre crini

Lilium regale este o plantă bulbousă, perenă cu rădăcini care trăiesc mult timp și înflorește bogat în fiecare vară. Frunzele sunt așezate la intervale neregulate pe tulpină. Plantele cresc înalte, și pot atinge chiar și doi metri înălțime, deși cele mai multe dintre exemplare nu depășesc, decât rar, un metru înălțime.

crinul imperial

Florile sunt mari, au o lungime de 14-15 centimetri, o formă specifică de pâlnie, sunt albe și au exteriorul purpuriu. Au stamine proeminete și încărcate de polen. Florile sunt puternic parfumate, mireasma lor fiind și mai intensă noaptea.

Royal Horticultural Society, fondată în 1804 ca Societatea de Horticultură din Londra, care promovează cultivarea speciilor de flori după regulile grădinăritului britanic, a acordat crinului imperial Premiul pentru Cea mai frumoasă floare de grădină în 1945.

Ușor de cultivat și foarte adaptabil

Una din caracteristicile speciale pe care le are crinul imperial este faptul că este foarte ușor de cultivat, fiind perfect adaptat pentru grădinile din zonele cu climă umedă și temperată. Înflorește repetat, de la începutul lunii iulie, până la finele lui august.

Crește bine, indiferent de tipul de sol, cu excepția celor lutoase, unde apa are tendința de a bălti. Se adaptează relativ ușor la variații de temperatură astfel că poate fi cultivat și în zonele de nord ale Europei, dar și mult la sud, în zonele mediteraneene. Rezistă mai puțin bine perioadelor de îngheț, astfel că protecția zonei unde se află rădăcinile este utilă în timpul iernii, mai ales în cazul plantelor tinere.

crini

Periculos pentru pisici

Lăstarii apar la finele lunii aprile, începutul lunii mai. Atunci când sunt folosite semințe, plantele direct în grdină, germinează repede, dar înfloresc abia în anul următor. În perioadele calde și uscate trebuie udat, dar nu foarte abundent. Nu are nevoie, în mod special de fertilizatori sau îngrășământ, decât în cazul unor soluri foarte sărace. Are tendința de a forma tufe. Rădăcinile pot fi dezgropate, separate și replantate, la începutul sezonului, după ce apar primii lăstari, sau toamna, la finele lui octombrie.

Este atacată de gândacul roșu de grădină care poate să ducă la moartea plantei. Crinul imperial este, la rândul lui, toxic pentru pisici, cărora le poate provoca afecțiuni renale grave, dar este mâncat cu mare plăcere de căprioare și cerbi.

Citeste si:Calea florilor. Arta japoneză a aranjării florilor

Sursa foto: pixabay, pexels

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply