Creasta cocosului. Cum se ingrijeste

0

Creasta cocoşului este o plantă perenă care ține loc de salata de la noi în India şi Indonesia și asta pentru calităţile sale nutritive. Mai mult creasta cocoşului creşte ca o buruiană fără a avea nevoie de toată ingrijirea de care alte legume au nevoie. Crește oriunde fără nici o problemă, nu are boli, nu există dănuntori.

Creasta cocoșului face parte din genul Celosia și cuprinde peste 30 de specii decorative prin forma inflorescenţelor şi coloritul viu al acestora. Este originară din Africa şi America.

Creasta cocoșului este o plantă erbacee anuală cu talia de 15-60 cm, cu tulpina ramificată. Are frunzele peţiolate, dispuse altern, de culoare purpurie, oval-alungite. Florile sunt mici dar în număr foarte mare şi nu au valoare decorativă. Din acest punct de vedere importanţă au bracteele colorate diferit (roşu, alb, roz sau galben) care strălucesc în soare, începând din luna iunie până la căderea primei brume.

Deosebit de valoroase sunt soiurile: Gladiator galben-portocaliu, Nero, Roşu aprins, Napoleon cu inflorescenţa bordo.

Creasta cocoșului se înmulţește prin seminţe. Semănatul se face în lădiţe în sere, în substrat format din pământ de frunze bine descompus şi nisip în părţi egale în luna februarie. Se repică la două frunze adevărate în ghivece de 5-7 cm diametrul sau în cuburi nutritive. La mijlocul lui mai se plantează în loc definitiv, la distanţă de 25-40 cm în funcţie de soi. Nu este pretenţioasă faţă de sol și este minunatî în grădinile de care nu ai timp să ai grijă, în ronduri şi rabate, dar şi ca flori tăiate în aranjamente proaspete sau în stare uscată, pentru că culoare extrem de decorativă se păstrează și după ce planta se usucă.

În tratamentele naturiste, creasta cocoşului se foloseste pentru tratarea viermilor intestinali, problemelor cu ochii, afte. Seminţele tratează durerile de piept iar florile diareea.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply