De sezon: plante pentru covoare verzi iarna

0

Alege câteva plante pentru covoare verzi iarna, îți vor îmbrăca frumos grădina în acest anotimp rece, iar în restul anului vor decora brazdele cu o mulțime de fructe și flori multicolore.

Plante pentru covoare verzi iarna: strugurii ursului

Strugurii ursului (Arctostaphylos uva-ursi) este un mic arbust peren adesea folosit drept covor veşnic verde. Are crenguţe scurte de culoare roşiatică şi flori roz sau albe în formă de clopoţel, care înfloresc vara. Acestea sunt urmate de ciorchini de fructe roşii sau roz, cu un gust destul de acru, dar comestibile, care durează până primăvara, adăugând culoare grădinii de iarnă. Are nevoie de un loc mai răcoros şi de un sol nisipos şi bine drenat.

Plante pentru covoare verzi iarna
Ciclame sălbatice, foto Hans Bernhard, Wikimedia Commons

Plante pentru covoare verzi iarna: ciclamele sălbatice

Ciclamele sălbatice (Cyclamen hederifolium) arată exact ca soiul pe care îl găseşti în mod obişnuit în florării, cu excepţia faptului ca are flori mult mai mici. Din august până în octombrie planta îşi etalează florile strălucitoare, albe sau în diverse nuanţe de roz. După ce acestea s-au ofilit, intră în scenă frunzele, care durează toată iarna şi primăvara următoare. Au nevoie de un sol bine drenat, îmbunătăţit cu compost.

Nu risipi resturile vegetale din gospodărie. Folosește-le inteligent!

Plante pentru covoare verzi iarna
Argințica, foto Bjoertvedt, Wikimedia Commons
Plante pentru covoare verzi iarna
Căpșune sălbatice, foto Mike, Wikimedia Commons

Plante pentru covoare verzi iarna: argințica

Arginţica (Dryas octopetala) este o plantă mică, de 5-7 cm înălţime, întâlnită frecvent în solurile calcaroase de la munte. Se deosebeşte de celelalte plante din familia Rosaceae prin frunzele alungite crestate adânc, alb argintii pe dos, cu care formează un covor veşnic verde şi prin florile mari, frumoase, asemănătoare anemonelor, care apar primăvara. Cultivată în grădină, preferă un loc însorit, nu prea uscat şi cu calcar în sol.

Plante pentru covoare verzi iarna: căpșunele sălbatice

Căpşunele sălbatice (Fragaria chiloensis) se întâlnesc în sălbăticie pe dunele de coastă şi pe păşuni şi sunt părinţii căpşunelor cultivate de azi. Frunzele mari, verzi-închis şi lucioase devin roşiatice în timpul iernii. Florile mari şi albe înfloresc de-a lungul întregului an. De-a lungul coastelor se dezvoltă foarte bine şi în plin soare, dar are nevoie de umbră parţială în zonele mai călduroase.

Citește și Flori de Erica, sfaturi de îngrijire

Plante pentru covoare verzi iarna
Gaultheria, foto Dryas, Wikimedia Commons

Plante pentru covoare verzi iarna: Gaultheria

Deşi are doar 10 centimetri înălţime, Gaultheria procumbens este un arbust. Un loc semi-umbrit cu un sol bogat, umed, dar bine drenat este perfect pentru această plantă care va forma în câţiva ani un covor veşnic verde cu modele colorate – fructe roşii ce apar toamna şi rezistă până primăvara următoare. Deoarece Gaultheria poate înflori şi de două ori pe an, te poţi bucura de flori şi fructe în acelaşi timp.

Plante pentru covoare verzi iarna
Saschiu, foto H. Zell, Wikimedia Commons

Plante pentru covoare verzi iarna: saschiul

Dacă ai un loc umbrit în curte unde nu creşte nimic, încearcă câteva exemplare de saschiu (Vinca minor). De fapt, dacă există orice loc pe care îl doreşti acoperit cu o plantă târâtoare, vinca este soluţia ideală. Această plantă veşnic verde se dezvoltă bine oriunde, în orice condiţii de sol sau lumină. Are frunze verzi şi lucioase tot timpul anului şi flori violet primăvara. Există şi varietăţi cu frunze pestriţe sau flori de culoare albă, roz, roşie, albastră sau purpurie.

Descoperă cum poți face o Invitație la ceai dăruind flori frumoase.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply