5 plante medicinale și curiozitățile lor

0

Plante medicinale și curiozitățile lor. Le folosești pentru a trata diverse afecțiuni sau le cultivi în grădină pentru frumusețea lor. Află mai multe despre aceste plante interesante și deosebit de folositoare.

Plante medicinale și curiozitățile lor

Plante medicinale și curiozitățile lor: nalba

Rădăcina de nalbă (Althaea officinalis), îndulcită cu miere, este folosită încă din antichitate pentru a vindeca durerile de gât. Emulsia obţinută din această rădăcină este utilizată în Orientul Mijlociu pentru a curăţa covoarele persane, fiind considerată cea mai bună soluţie pentru revigorarea vopselelor vegetale.

Plante medicinale și curiozitățile lor: ghiocelul

În aventurosul său drum spre casă, Ulise primea de la zeul Hermes o iarbă magică cu rădăcini negre şi flori albe ca laptele care să îl apere de farmecele vrăjitoarei Circe – se crede că era vorba despre ghiocel. În realitate, această plantă, denumită științific Galanthus, conţine galantamină, un alcaloid valoros în tratamentul bolii Alzheimer şi a altor tulburări de memorie.

Citește și Alegerea terenului, aspect important la înființarea livezii 

Plante medicinale și curiozitățile lor: saschiul

Deşi poate deveni invazivă, saschiul (Vinca) este considerat ideal pentru acoperirea terenurilor umbrite sau a pantelor muntoase, fiind rezistent la secetă şi având capacitatea de a încetini răspândirea incendiilor. Saschiul are, de asemenea, şi proprietăţi medicinale, fiind folosit ca sedativ, astringent sau în tratarea tulburărilor cardiovasculare.

Plante medicinale și curiozitățile lor: trei-frați-pătați

Exemplarele de trei-fraţi-pătaţi atrag privirile nu numai în straturile din grădină, ci şi în bucătărie, căci pot fi folosite cu succes în siropuri, deserturi sau salate. În plus, multe specii ale genului Viola sunt folosite şi în scopuri medicinale datorită conţinutului ridicat de vitamina A şi C şi antioxidanţi, în timp ce mireasma lor deosebită le-a transformat în preferatele industriei parfumurilor.

Plante medicinale și curiozitățile lor

Plante medicinale și curiozitățile lor: scaiul vânăt

Scaiul vânăt (Eryngium planum) este o plantă perenă cu ramuri, inflorescenţe şi bractee colorate într-un albastru vineţiu, cu un aspect sculptural, deosebit de decorativă, dar şi curativă: ceaiul de scai vânăt este unul dintre cele mai eficiente remedii în tratarea tusei.

Citește și Cornul roșu, frumos în sezonul rece 

Foto: 123RF

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply