Alegerea terenului, aspect important la înființarea livezii

0

alegerea terenului

Dacă îți dorești să pornești la drum cu o nouă cultură de pomi fructiferi, trebuie să verifici câteva aspecte importante, precum alegerea terenului.

Alegerea terenului – cea mai bună amplasare

Întrucât investiția în pomicultură este considerabilă, se impune amplasarea livezii de pomi în zonele unde specia sau soiul vor întâlni maximul de condiții naturale pentru creștere și rodire. Alegerea terenului se va face în funcție de fertilitatea solului, care trebuie să fie foarte ridicată. Se preferă solurile cu textură mijlocie, lutoasă, luto-nisipoasă și chiar nisipoasă, permeabile, cu pH cuprins între 4,7 și 9,3.

Alegerea terenului – poate fi și în pantă?

Din punct de vedere al pantei, sunt foarte bune terenurile cu pantă ușoară de 3-6%, ce permit o bună întreținere a solului, cât și un transport ușor al fructelor. Livezile de pomi pot fi amplasate în condiții bune și pe terenul cu pantă de 6-12%, cu orientarea rândurilor pe direcția curbelor de nivel, și chiar pante până la 18-20%, cu condiția ca acestea să fie uniforme.

Citește și Lalelele, simbolul bunăstării şi al abundenţei

Alegerea terenului – sursa de apă

Un aspect esențial la înființarea unei livezi este sursa de apă necesară la stropiri și la udatul pomilor, mai ales în zonele cu precipitații reduse în timpul anului. Sunt excluse de la plantare terenurile excesiv de umede și fără drenaj, ca și cele cu nivel freatic sub 1,5 m. E important ca pânza freatică să nu fie la suprafață pentru a nu inunda terenul în perioadele ploioase îndelungate.

De asemenea, evită pe cât posibil un teren poziționat într-o zonă unde se manifestă brumele târzii de primăvară și înghețurile timpurii de iarnă.

Poate că toate aceste reguli ți se par prea stricte, însă dacă nu le respecți, efectele vor începe să se maifeste după patru, cinci ani de la plantare, atunci când pentru remedieri este prea târziu.

Citește și Orhideele, soluţii pentru probleme frecvente

Articol adaptat din revista Casa și grădina   *   Text: Carli Marian   *   Foto: Guliver/Thinkstock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply