Lalelele, simbolul bunăstării şi al abundenţei

0

lalelele

Lalelele sunt asociate de obicei cu Olanda, dar atât planta în sine, cât şi numele acesteia, sunt originare din Imperiul Otoman. Mai precis, cuvântul lalea provine din cuvântul lale, în turcă, turcii preluându-l, la rândul lor, de la persani. Pe de altă parte, în occident s-a răspândit varianta derivată din cuvântul latin tulipa, cuvânt preluat tot din limba turcă, dar în mod greşit, deoarece tülbend, cuvântul turcesc din care provine, înseamnă turban sau muselină. În Imperiul Otoman, lalelele erau simbolul bunăstării şi abundenţei, cea mai înfloritoare perioadă a acestui imperiu numindu-se „Era Lalelelor”.

Aceste flori frumoase, care se găsesc acum în mii de forme şi nuanţe, au ajuns în Europa abia la mijlocul secolului al XVI-lea, fiind aduse de Oghier Ghislain de Busbecq, ambasadorul olandez în Turcia din acea vreme.

Citeşte şi Tipul florilor, influenţat de polenizare

Lalelele s-au răspândit cu repeziciune în Olanda şi în întreagă Europă, stârnind o adevărată frenezie în rândul grădinarilor şi al colecţionarilor împătimiţi. La începutul secolului al XVII-lea, entuziasmul crescuse atât de mult, încât bulbii de lalea deveniseră o monedă de schimb. Această perioadă a fost numită tulipomania, termen care a evoluat, ajungând să se refere, metaforic, la situaţiile speculative din economie. Însă olandezii spun şi acum că fiecare bulb de lalea reprezintă o promisiune, o promisiune a unei lumi pline de culoare şi veselie.

Lalelele cresc bine şi în ghiveci

Lalelele se numără şi printre florile preferate ale românilor. Chiar dacă nu avem grădină, plantele pot creşte foarte bine şi în ghivece, lalelele dezvoltându-se foarte bine în culturile forţate. Unul dintre avantajele cultivării în ghiveci este acela de a avea lalele înflorite în orice moment al anului, fără a depinde de vremea de afară.

Citeşte şi Drumul florilor, de la răsad la aranjamentul artistic

Forţarea plantelor se face prin plasarea ghivecelor cu bulbi de lalele într-un loc răcoros, chiar în frigider dacă aveţi loc, timp de 8-12 săptămâni. Imediat după aceea, ghiveciul se va muta la geam, în plină lumină. Vor apărea primele frunze, iar ulterior şi florile.

În cazul în care ţinem lalelele în ghiveci, trebuie să ținem cont de dimensiunile acestuia, pentru că rădăcinile au nevoie de spaţiu pentru dezvoltare. De asemenea, o dată la 2, 3 ani trebuie verificată adâncimea bulbului.

Află Cum te poţi abona la revista Casa şi grădina

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Particia Uşurelu, Adriana Bărar
Foto: floradania.dk

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply