Construirea unei fose septice

0

Ne ocupam de o treaba “murdara” dar extrem de necesara, contruirea unei fose septice. O casa fara acces la sistemul de canalizare are neaparata nevoie de construirea unei fose septice.

construirea unei fose septice (1)

Fosa septica este un vas de mari dimensiuni ingropat in sol, in interiorul caruia sunt deversate apele menajere produse in interiorul proprietati. Cele mai multe fose septice au doua sau chiar mai multe compartimente interioare, care au roluri diferite. In primul compartiment se face decolmatarea, adica separarea apei de alte reziduri organice. Apa trece in urmatoarele camere, unde apa a fost curatata in proportie de 90%, iar prin filtrarea naturala a apei prin nisip si pietrisi apa reintra in circuitul natural. Construirea unei fose septice se poate face din mai multe materiale, cele mai des folosite fiind fosele din beton si cele din plastic. Acesta din urma are o anumita grosime, si trebuie sa fie de o anumita calitate. Oricum cel mai des la construirea unei fose septice se foloseste betonul.

Citeste si: Proiecte de case din lemn rotund

Indiferent de material o fosa septica se monteaza usor, nu necesita intretinere, rezista foarte bine la socuri. Daca sunt bine facute si corect compartimentate, daca au acel sistem propriu de filtrare durata de viata a acestora este de 10-15 ani, iar vidanjarea pentru fosa septica este necesara la perioade lungi de timp, de 12-18 luni.

Indiferent de materialul folosit la construirea fosei septice aceasta are nevoie de un sistem de ventilatie prin care sa fie eliminate gazele produse in primul compartiment, in caz contrar amestecul putand deveni explozibil.

construirea unei fose septice (1)

Construirea unei fose septice trebuie sa tina cont de standardele europene in materie de tratare a apelor menajere uzate. La construirea unei fose septice trebuie luat in calcul numarul de persoane din casa. Un singur om produce, de-a lungul unei zile, aproximativ 150 de litri de ape murdare.

Perioada de filtrare dureaza trei zile, astfel ca pentru o familie cu patru membri capacitatea primei camere trebuie sa fie de cel putin 1.800 litri. De regula la aceasta valore se adauga un plus de siguranta ceea ce inseamna o capacitate suplimentara de 500 de litri. O fosa septica standard are intre 3.000 si 5.000 de litri, acesta fiind cel mai folosit interval de volum pentru construirea fosei septice.

Citeste si: Instalaţiile – în ordinea montării lor

Constructia unei fose septice are nevoie de avizul autoritatii de mediu, iar amplasarea si realizarea acesteia trebuie sa se faca conform standardelor

Anumite bacterii nepatogene si unele enzime pot asigura curatarea apei menajere pana la valori la care aceasta sa poata fi considerata curata. Astfel de substante se gasesc in comert, prezentate de regula sub forma de pulbere sau in stare lichida. Ele reduc cantitatea de namol si deseuri solide acumulate in fosa septica, elimina riscul colmatarii si maresc intervalul dintre doua vidanjari si cresc gradul de protectie pentru mediu. Foarte important, aceste bacterii reduc emisia de gaze si implicit usurseaza contructia unei fose septice, pentru ca canalul de aerisire nu mai trebuie construit la mare distanta de casa, cum se intampla in cazul in care clasic la contructia unei fose septice.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply