Instalaţiile – în ordinea montării lor

0

Afla care este ordinea în care se montează instalaţiile unei case pentru a evita greşeli ce nu mai pot fi reparate.

Într-o casă nouă, în construcţie, prima care se pune la punct este instalaţia electrică. Cu ea se începe. Instalaţia electrică este cea mai fragilă. Cine face întâi pereţii va fi nevoit, apoi, să-i spargă pentru a fixa instalaţia electrică, care trebuie să fie cât mai aproape de suprafaţa peretelui, pentru a avea acces la ea în caz de ceva. Şi, logic, dacă prima care se fixează este instalaţia electrică, în mod normal se va lucra şi pe timpul nopţii la celelalte două: instalaţia termică ori sanitară.

Citeste si: Cabina de dus sau cada?

Instalaţia sanitară. Porneşte de la o coloană principală, care e deja făcută şi care alimentează cartierul, strada etc. De regulă, proiectantul alege materiale pe care le socoteşte el de cuviinţă. Materiale pentru apă potabilă rece şi pentru apă caldă menajeră. Acum, materialele care se folosesc cel mai des sunt polipropilena şi polietirena. Dar, se întâmpla ca omul să-şi aleagă materialele şi în funcţie de banii pe care-i are. Tipul de ţeavă poate fi zincată, prolipopilenă, polietilenă, din PPR etc. Oricum, trebuie obţinut raportul optim între calitate şi preţ. Există case care nu sunt racordate la ţeava de canalizare. În această situaţie, soluţia este o fosă septică. Se allege locul de realizare a fosei (de regulă, e în apropierea clădirii, la aproximativ 20-30 cm, dar neapărat pe un amplasament care să fie favorabil operaţiei de vidanjare).

Citeste si: Reguli in alcatuirea instalatiei electrice

De asemenea, trebuie să se amplaseze în avalul oricărei surse de apă. În cazul în care se vrea refacerea întregii instalaţii sanitare, este musai să fie consultată o firmă specializată, care, cu ajutorul planurilor imobilului, va proiecta întreaga instalaţie sanitară. Cele mai întâlnite renovări ale instalaţiei sanitare se fac la casele, apartamentele vechi sau la cele care au “suferit” modificări ample de extindere pe verticală sau orizontală. Pentru o instalaţie termică proprie, trebuie să se ţină cont de mai mulţi factori: temperatura medie exterioară a zonei în care este locuinţa; temperatura de care ai nevoie în casă; tipul de central pe care proprietarul intenţionează să o cumpere (cu condensare,temperatură joasă,etc); volumul spaţiilor de locuit (în cazul în care sunt încăperi de peste 2,5m înălţime); suprafeţele vitrate (şi expunerea lor) şi numărul de personae care locuiesc în casă (necesarul de apă caldă).

Citeste si: 10 sfaturi pentru o baie sanatoasa

Atenție!

• cand se montează instalaţiile electrice, termice şi sanitare, nu se zidesc pereţii fără a mai avea apoi acces la ele. Este nevoie de gurile/ uşile de vizitare.

• ţeava e bine să nu prezinte prea multe inădituri, coturi, S-uri, curbe.

• traseul de la alimentare şi pană la coloană să fi e cat mai scurt posibil, fără multe suişuri şi coboraşuri.

• ţevile nu se lasă „spanzurate” in afară. Ele trebuie ancorate şi izolate.

• niciodată nu se pune instalaţia electrică langă apă, gaze, canalizare. Ea se montează pe sus (singurele care sunt coborate sunt prizele), iar cea sanitară pe jos, la nivelul podelei. Proiectantul trebuie să ţină cont şi de prize, de instalaţii sanitare sau de gaze, iar meşterul, cel care execută este obligat să respecte planul făcut de proiectant.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply