Confortul în casa de vacanță. Cum poate fi obținut ieftin și rapid

2

Confortul în casa de vacanță poate fi obținut rapid și fără o mare investiție.

Fiecare român care dețin o casă de vacanță și-ar dori să petreacă acolo cât mai mult timp. Cu toate acestea, confortul nu este întotdeauna punctul forte al unei astfel de locuințe. Uneori, apa caldă lipsește cu desăvârșire, iar casa este foarte friguroasă primăvara, toamna și mai ales iarna.

De fapt, acestea sunt cele două mari probleme cu care se confruntă proprietarii caselor de vacanță: apa caldă și frigul, mai ales atunci când locuința destinată relaxării se află într-o zonă retrasă, unde nu este racordată la sistemul de termoficare.

Iată ce ar trebui să facă proprietarii de case de vacanță pentru a le transforma în spații foarte confortabile și primitoare:

Să se asigure că au mereu apă caldă la îndemână

Dacă locuința nu este racordată la la sistemul de termoficare și nici nu este dotată cu o centrală proprie, care este, de multe ori, foarte costisitoare și deloc profitabilă ca investiție, există două soluții. Prima dintre ele este achiziționarea și montarea unui boiler.

Principalele avantaje ale boilerelor sunt cantitatea mare de apă caldă la o temperatură constantă, dar și debitul, care este egal la fiecare consumator. Boilerul este, însă, un consumator destul de mare de energie electrică, iar o astfel de investiție ar putea să nu fie rentabilă pentru o casă de vacanță, unde proprietarul petrece maximum două sau trei săptămâni pe an.

O variantă mult mai potrivită pentru o astfel de casă este achiziționarea și montarea unui încălzitor instant.

Încălzitoarele instant sunt foarte economice și ocupă mult mai puțin spațiu decât un boiler, fapt ce le permite proprietarilor să le instaleze aproape de chiuvetă. Încălzitoarele instant intră în funcțiune doar atunci când robinetul de apă caldă este deschis.

Încălzitoarele instant pot fi electrice sau pe gaz. Încălzitoarele pe gaz, precum aceste modele de aici, încălzesc, însă, o cantitate mai mare de apă decât cele pe energie electrică. Acestea sunt, de altfel, soluția ideală pentru proprietarii caselor de vacanță de a avea apă caldă fără să investească prea mulți bani în acest confort.

Să termoizoleze casa

Termoizolarea exterioară a casei de vacanță este foarte importantă, deoarece reprezintă primul pas pentru a obține un confort termic sporit. Cu cât plăcile exterioare au o grosime mai mare, cu atât casa va fi mai bine izolată termic. Plăcile de polistiren pot avea o grosime depână la 15 cm. Termoizolarea interioară poate fi realizată cu vată minerală, care va fi plasată între pereți și plăcile de rigips. Termoizolarea ajută la creșterea temperaturii din interior cu până la 5 grade Celsius.

În plus, termoizolarea nu ajută doar la creșterea temperaturii din interior, ci și la eliminarea umezelii din casă. Dacă umezeala s-a instalat, deja, după sezonul rece, un dezumidificator poate fi cea mai bună soluție. Un astfel de aparat ajută la reglarea umidității din interior, însă ar trebui pus în funcțiune doar după ce proprietarul a curățat, deja, mucegaiul de pe pereți.

Să schimbe ferestrele vechi cu altele noi

Geamurile reprezintă un alt element important în transformarea locuinței într-o casă călduroasă. Dacă proprietarii doresc să cumpere geamuri termopan, ar fi indicat să le aleagă pe cele cu „low-e” („low emisivity”), fapt care înseamnă emisie scazută de caldură prin radiație. În plus, ei pot opta pentru rulourile exterioare din aluminiu, ale căror lamele sunt umplute cu spumă poliuretanică, pe care le montează la exteriorul geamurilor.

Să amenajeze un spațiu de relaxare în grădină

Proprietarul unei case de vacanță ar trebui să se îngrijească și de amenajarea unui mic spațiu de relaxare în grădină. Această acțiune nu trebuie să se transforme într-o investiție costitisoare. Un șezlong de grădină este indispensabil, iar lângă șezlong ar trebui să se afle o mică măsuță de lemn. Ambele elemente de mobilier de grădină ar trebui să se afle la umbră, pentru ca cei care își doresc să stea afară în timpul verii să fie feriți de razele soarelui. În fond, persoanele care dețin o casă de vacanță o folosesc pentru relaxare, iar câteva ore petrecute în grădină, la umbră, sunt întotdeauna binevenite.

Foto: shutterstock  

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

Leave A Reply