Combinații indraznețe. O casa colorata

Combinații indraznețe. O casa colorata

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

combinatii indrazneteDana, proprietarea acestei case plina de combinații indraznețe nu-şi poate inchipui viaţa fără culori. Şi recunoaşte că sunt multe culorile care-i plac. Unde s-ar fi putut bucura de toate nuanţele care-i sunt la suflet dacă nu in casa ei? O casă pe care a găsit-o cu pereţii albi şi mobilă la comandă, din pal melaminat. Un loc perfect pentru a-l transforma intr-un univers al culorilor indrăzneţe, optimiste, aşa cum vede ea viaţa.

Galben, auriu, maro şi accente de verde şi albastru. Mobilă din fier forjat şi tapiţerii din mătase. Perdele din voal şi draperii grele. Şi totul este în armonie!

Secretul acestor combinații indraznețe de culorilor este să ştii să le dozezi. Da, pare ceva general, dar nu şi atunci când ai ocazia să vezi imagini grăitoare. Mulţi dintre noi încă mai avem tendinţa de a combina galben cu albastru, dar uite aici, în acest living al Danei, care este proporţia lor. Galbenul se găseşte în diverse nuanţe, de la cele mai intense, expuse pe uşile interioare, până la tonurile aurii ale ramelor de tablouri şi la tapiţeria mobilei şi a draperiilor. De ce nu a ales, spre exemplu, galben pentru pereţi? Pentru că fiecare casă şi, la rândul ei, fiecare cameră este diferită. Aici, lumina este puternică. O culoare galbenă, solară, pe pereţi ar fi dus la intensificarea luminii şi totul ar fi devenit orbitor. E adevărat şi faptul că, sub influenţa unei culori folosite pe suprafeţe mari, şi obiectele din cameră capătă alte nuanţe. Aici erau importante tablourile, iar în jurul lor totul a fost perfect coordonat. Chiar şi covoarele pe care le găseşti în multe magazine devin, din banale, piese perfect armonizate. Trecerea de la o culoare la alta se face gradat. Maroul pardoselii „urcă” pe covoare, cum, de acolo, nuanţa gălbuie accede spre tapiţerii, mai departe către tablouri, uşi, draperii şi se pierde frumos în ansamblul pereţilor. Şi apoi, când întregul este creat, adaugi pete de culoare, perne decorative, ornamente pe mobilă, o valiză veche îmbrăcată într-un colaj de texturi. Perfect!

Livingul este camera cea mai cuminte. Nuanţele sunt blande, dar texturile şi modelele decorative abundă. Tablourile dictează atmosfera, iar dacă ai şi tu lucrări la care ţii, gandeşte dinainte dacă vrei să le pui pe un perete colorat. S-ar putea ca mesajul lor să nu te mai impresioneze. Lasa-le să respire şi fă ca Dana – construieşte decorul in jurul lor.

Mobila de protocol? Lejeră, din fi er forjat, cu perne moi, confortabile. Un pic de eleganţă? Da! Mătase.  Sala de gimnastică de acasă trebuie să fi e reconfortantă. Până la urmă, nu e uşor să te chinuieşti singur în lupta cu kilogramele   Din living in sala de gimnastică Una din uşile interioare ale livingului iţi deschid poarta către o lume ciudată, plină de culoare şi… aparate de gimnastică. Fost dressing, camera este acum folosită pentru depozitare, dar şi pentru aparatele de fitness.

Viata intr-o casa colorata si combinații indraznețe

Mobila pe comandă, din pal melaminat, a devenit suportul pentru o pictură făcută de Dana. A folosit vopseluri de pictură pe bază de ulei, iar feţele dulapului incastrat „benefi ciază” acum de un peisaj in trei planuri paralele. Bara fi xată in perete, folosită de foştii proprietari ca dressing, a devenit suport pentru draperii şi o fl oare din hartie, realizată de Dana pentru butaforia unei scene de fi lmare. Şi nu s-a oprit aici! Triunghiuri de oglindă şi pictură murală Bucăţi de oglindă lipite pe pereţi fac ca aceştia să pară un complicat trafor intre mat şi lucios. Vitraliul ţine loc de perdea, iar un desen uriaş porneşte de la fereastră pentru a-l vedea mai apoi fi nalizat pe uşa interioară. O creatură ciudată, dar foarte colorată, se uită spre tine atunci cand, odată intrat, indrăzneşti să inchizi uşa. Nu ştiu ce semnifi caţie are, dar, pentru mine, balaurul acesta ar fi simbolul kilogramelor excedentare, care cu siguranţă m-ar face să dau mai repede din pedalele bicicletei medicinale sau să măresc numărul exerciţiilor pentru abdomen.

Este foarte interesant cum toate aceste picturi – de pe mobilă, geamul ferestrei şi mai apoi de pe pereţi – transformă percepţia tridimensională a camerei. Iar Dana s-a gandit bine cand a ales culorile. Dulapul incastrat se vede din living atunci cand uşa este deschisă, deci aici culorile sunt alese pentru a se asorta şi cu camera invecinată. În sala de gimnastică există un dulap înzidit, cu uşi culisante. Dana l-a găsit aici când a cumpărat casa. Pentru că avea nevoie de un spaţiu de depozitare, dar nu-i plăcea culoarea palului, a găsit o soluţie ingenioasă. A pictat mobila.

combinatii indrazneteCombinații indraznețe. Foarte indraznete!

Când a ales tema şi nuanţele s-a orientat şi în funcţie de culorile existente în living, astfel ca, dacă uşa interioară ce separă cele două camere rămâne deschisă, privirea să poată percepe ceva unitar din punct de vedere cromatic.    Da! Culori vibrante, tari, combinaţii îndrăzneţe. Dacă cineva mi-ar fi spus că are pereţii roz şi perdele galbene, aş fi strâmbat din nas. Mă uit la imagine şi îmi zic că totul e posibil, chiar frumos!  De la roz la galben, totul e posibil Suprafeţe mari de pereţi sunt decorate in nuanţe de roz care au la bază un roşu-vişină. Pardoseala este din lemn deschis in alternanţă cu desene de nervuri şi noduri inchise. Tamplăria uşilor interioare şi a ferestrelor este albă. Intr-un astfel de spaţiu, ce mobilă să alegi? O canapea roşie şi un covor in ton ar fi extravagante, dar Dana le-a ales fără reţineri. A schimbat insă atmosfera şi a creat puncte de legătură intre Textilele sunt foarte importante intr-un interior. Un covor, o cuvertură, pernele decorative, peredelele, un paravan cu ţesături pe el sunt suprafeţe mari prin care poţi să aduci mai multă culoare şi diversitate unei camere. Secretul asortării lor este ca fi ecare material textil să conţină intr-o anumită proporţie nuanţele celorlalte. Aceste nuanţe se pot regăsi şi numai in elementele ornamentale.  canapea şi restul texturilor prin cuvertura dungată şi covor.

Galbenul cu roşul cuverturii şi covorul bogat decorat sunt pete intense de culoare, mai tari decat fi nisajele şi totuşi in armonie cu ele. Perdelele din voal dungate, cu mult galben in ele, schimbă percepţia asupra culorilor din cameră. Le indulceşte. Astfel rozul de pe pereţi are şi zone care bat inspre portocaliu. O nuanţă ce va fi folosită in altă parte a camerei. Dă pagina să vezi.   Din camera atelier super colorată se accede, pe una din cele două uşi interioare, către holul scării. Aici, pereţii albi sunt ascunşi de elaborate tapiserii textile  De la roz, la portocaliu şi vişiniu Camera spaţioasă, cu trei ferestre largi şi două uşi interioare duble, a devenit atelierul Danei, care este artist plastic. Mai mult lungă şi ingustă, cu pereţii inalţi (de aproape patru metri), camera este amenajată in stil vagon.

Biroul este urmat de canapea şi apoi, in fundal, este proiectată o nişă decorativă, in vecinătatea căreia se afl ă discretul televizor plat. Un fel de living-atelier in nuanţe absolut indrăzneţe. Dar şi mai indrăzneţ este modul in care Dana a ales ca decorul pereţilor să se oprească, neregulat, la scară umană. Aşadar, pe o inălţime de aproape patru metri, Dana s-a oprit cu nuanţele tari, folosite in camera-atelier, la o treime din inălţime. Este un efect vizual de mare clasă. In caz contrar, pereţii fi nisaţi pană la tavan cu o nuanţă puternică ar fi dat impresia că zidurile cad peste centrul incăperii lungi şi inguste.

Două culori tari in acelaşi spaţiu Prin folosirea a două culori intense – roz şi portocaliu – in aceeaşi cameră, Dana a separat practic două zone. Una este cea de creaţie (roz), iar cealaltă, de relaxare (portocaliu). Canapeaua vine şi ea să sublinieze această separare, la fel ca şi nuanţa diferită, folosită pentru voalul ferestrelor (vişiniu pentru fereastra de langă nişa pictată). Portocaliul intens, dar cald, este cuminţit de nuanţa inchisă a nişei, un punct de legătură cu mobila şi covorul, care le leagă mai departe de canapea şi restul camerei. Nimic nu este intamplător, totul se leagă atunci cand poţi iubi culorile la fel cum o face Dana.

Mai multe fotografii poti vedea aici

TEXT: ADELA PÂRVU

STILIST: MIHAELA MOLDOVAN

FOTO: DAN VEZENTAN

Distribuie articolul pe: