Clematis, sfaturi de îngrijire: dacă sunt ţinute într-un loc rece şi întunecat, clematitele răcesc. Refuză să mai înflorească şi, în cele din urmă, mor. Îngrijiţi-le corespunzător, iar ele vă vor răsplăti cu o bogăţie de flori minunate.
Dacă vremea este blândă, exemplarele de Clematis înfloresc de primăvara până toamna. Florile au diferite culori, de la alb, galben, roz , la albastru, violet, roşu şi purpuriu. Fiind plante căţărătoare, acestea se dezvoltă cel mai bine lângă un gard, o pergolă sau alte tipuri de suport de care se poate prinde.
Motto-ul plantei este: cu picioarele la umbră şi cu capul la soare.
Citește și Sfaturi pentru grădina de legume
Clematis, sfaturi de îngrijire
Simptome: unele ramuri se ofilesc, de obicei înainte de înflorire.
Cauză: exemplarul nostru de Clematis este atacat de o ciupercă care intră în tulpina plantei imediat deasupra nivelului solului.
Remediu: se înlătură ramurile afectate pentru a evita răspândirea bolii. Şi un fungicid sistemic poate fi de ajutor în acest caz.
Simptome: frunzele de Clematis sunt distruse, aparent atacate de mucegai.
Cauze: melcii s-au înfruptat din frunzele plantei.
Remediu: pentru a împiedica urcarea melcilor mai sus pe frunze, se poate face un guler dintr-o sticlă de plastic care se fixează pe tulpină, puţin deasupra solului.
Citește și Grădina de la ţară, câteva sfaturi
Simptome: planta arată lipsită de viaţă fără vreun motiv evident.
Cauze: exemplarul de Clematis este atacat de larvele gândacilor.
Remediu: la plantare se poate introduce insecticid în compost pentru a preveni atacul dăunătorilor. Dacă acest lucru a apărut ulterior, se folosesc insecticide sistemice.
Simptome: unele părţi ale plantei se ofilesc sau nu se dezvoltă normal.
Cauză: musculiţe de culoare verde îi extrag substanţele organice necesare pentru dezvoltarea normală.
Remediu: se aplică insecticid sistemic şi se asigură umiditatea constantă a solului.
Citește și Arbusti cu flori de mai
Toate speciile şi varietăţile de Clematis se pot înmulţi prin seminţe destul de uşor, cu condiţia de a le semăna la scurt timp după recoltare pe un substrat cu nisip. Unele pot fi înmulţite cu succes şi prin butaşi verzi primăvara, semi-lemnoşi vara şi lemnoşi iarna.