Chiriașii părului

0

Monica Viericiu
Ai observat că cineva se scarpină foarte des în cap? Poate avea vreo alergie, vreo eczemă, un tic nervos sau… chiriași! Da, poate părea ciudat, dar se întâmplă. Poți să iei păduchi de la coafor, de la persoanele cu care mergi în autobuz, de la o față de pernă infestată, de la colegii de școală etc. Important este să observi problema la timp și să acționezi corect imediat!
Păduchii sunt insecte parazite care trăiesc pe pielea capului și se hrănesc cu sânge. Le place la căldură, se adună mai ales în zonele din spatele urechilor, la tâmple, la ceafă. Chiar dacă nu zboară ori sar, se mișcă destul de repede și dacă ești în înghesuială într-un mijloc de transport în comun și-ți mai lași pletele să fâlfâie, există riscul să te procopsești cu chiriași. Femelele depun ouă  albicioase, lunguiețe numite lindini, bine lipite pe firul de păr, astfel încât la tragere opun puțină rezistență și se pot recunoaște. O femelă poate depune, ne spun specialiștii, până la 10 ouă zilnic, din care după un interval de cam o săptămână ies alte insecte ce ajung la maturitate după alte 7-10 zile și sunt apte de reproducere. Durata de viață se pară că este de o lună.
Pentru a preveni infestarea, este bine să eviți împrumutul lucrurilor personale gen eșarfă, pieptăn, perie de păr, căciulă, căști audio, șapcă, elastic de păr, cască de baie, mai ales când afli că în comunitatea din care faci parte s-au descoperit cazuri de acest fel. Este recomandat să-ți legi părul în spațiile publice gen mijloace de transport în comun și sa porți cască de baie la piscină, mai ales în cele foarte aglomerate.
Prezența acestor paraziți poate fi trădată de pielea iritată în spatele urechilor, la ceafă sau la tâmple, caz în care trebuie examinat la lumină puternică tot capul și periat părul cu un pieptene cu dinți foarte deși, deasupra chiuvetei sau pe un prosop alb, pentru a fi identificați imediat intrușii. Și observarea ouălor pe firele de păr constituie un semnal de alarmă.
Soluția este reprezentată de spălarea părului de mai multe ori (poate chiar și o tunsoare scurtă), aplicarea unor tratamente care se găsesc la farmacii, dintre care unele ajută la distrugerea insectelor în toate stadiile de dezvoltare, iar altele acționează ca un repelent (deci le țin la distanță) și sunt indicate în situația în care colegii de clasă ori de grupă au fost contaminați. Dacă există un caz de infestare în familie, toți membrii ei trebuie controlați și tratați în aceeași zi. Unele tratamente pot fi aplicate și copiilor foarte mici (peste 3 luni), deși pentru ei ar fi mai bune metode care să nu implice substanțe chimice. Totodată se iau măsuri de igienizare a spațiului locuit, deoarece păduchii rezistă și 2 zile fără să mănânce, se aspiră temeinic, se șterge praful, se spală la temperaturi înalte lenjeriile de pat și pijamalele, preferabil se fierb și se calcă.
În popor se crede că păduchii preferă părul curat, părul lung, persoanele cu sânge dulce. Se pare că mai afectați sunt preșcolarii și școlarii și că la fetițe se înregistrează mult mai multe cazuri decât la băieți. Pe timpuri, se folosea ca remediu gazul lampant amestecat cu apă care se aplica pe pielea capului, cu un sfert de oră înainte de spălare dar aducea destule neplăceri. Există și variante naturale de a scăpa de acești paraziți, cum ar fi infuzia din frunze de nuc sau de levănțică, decoctul de iederă, oțetul în care se fierbe coajă de salcie sau frunze de pelin. Toate acestea se folosesc la spălatul părului. Se pare că eficient este oțetul obișnuit care se aplică pe păr până este bine umezit, apoi se pune o cască de plastic și se lasă așa peste noapte. Există amestecuri de uleiuri esențiale cum ar fi: levănțică, rozmarin, geraniol, arbore de ceai, cimbru, care ajută în această luptă. Pentru a evita totuși alte probleme, înainte de a aplica aceste metode sau vreun alt tratament naturist de care afli, este bine să discuți și cu medicul de familie.
În concluzie, trebuie reținut că, din păcate, încă mai apar cazuri de infestări și chiar destule, așa că se recomandă să controlezi periodic părul copilului inclus în colectivitate și să iei măsuri imediat pentru a evita remarcile răutăcioase și situațiile neplăcute.
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply