Centrala pe lemne. Avantaje si dezavantaje

0

Centrala pe lemne (1)Centrala pe lemne este prima alegere pentru cei care nu au acces la gaze, dar și o bunムsoluție pentru încăƒlzire cムalternativムmodernăƒ, practicăƒ, ecologicムși eficientムla soba cu lemne. Centralムpe lemne este capabilă să folosească eficient combustibil solid cu ardere clasicăƒ, adică lemne, căƒrbune, cox sau peleti.

Citeste si: Eficiența panourilor solare

Existムmai multe tipuri de modele de centrală pe lemne. Cele mai practice sunt cele care funcționeazムpe principiul gazeificarii, care folosește așa numitul gaz de lemn, care în combinăție cu aerul formeazムflacără răsturnată. Marele avantaj este cムprin aceastムtehnologie pe care o propune centralaƒƒ pe lemne este posibilムarderea completムa lemnului sau a altor combustibili solizi, ceea ce reduce cheltuielile și produce puținムcenușăƒ.

Centrala pe lemne (2)Dacă este să vorbim cu onestitate despre centrala pe lemne trebuie spus că nu este totul roz. O bună funcționare și un randament mare impune supravegherea atentă a centralei, adăugarea unor sisteme pe principiul temostatului care să regleze tirajul de aer, dar și lemne de bunムcalitate, uscate, cu umiditate de sub 15%, cumpărate cu un an sau doi înainte de momentul în care vor fi folosite, ceea ce poate sムfie o problemăƒ, cel puțin în ceea ce privește depozitarea. Există însă alternative la lemn, prin folosirea de cărbune sau peleți, cu adaptarile necesare ale centralei pe lemne pe care aceste variante de combustibili le presupun.

Citeste si: Instalaţiile – în ordinea montării lor

Centrala pe lemne este cea mai ieftină, produce o cantitate mare de cădură, dacă lemnul consumat provine din locuri de tăiere, este ecologică, iar costurile de întreținere sunt practic zero. Încălzirea cu lemne este și rămâne cea mai ieftină formă de încălzire.

Centrala pe lemne (3)Centralaƒ pe lemne nu poate funcționa în absența curentului electric, astfel cムsunt necesare sisteme de siguranțムsuplimentare pentru a preveni probleme. Dintre toate tipurile de centrale individuale centrala pe lemne este cea mai sigura. Explozia acesteia este puțin probabilă, iar alte defecțiuni și incidente care pot să apară nu pun viața locatarilor în pericol, așa cum se poate întâmpla cu centralele pe gaze.  Centrala pe lemne este mereu amplasată în exteriorul casei, ceea ce oferă o garanție în plus pentru siguranță.

Citeste si: Casele eco, eficiente energetic

O altă complicație posibilă este legată de faptul că centrala pe lemne nu poate fi opită așa cum se poate face cu o centrala pe gaze. Centrala pe lemne se oprește când tot combusitibilul a fost consumat, iar în replică centrala pe lemne nu poate fi lasată ”singura” asa cum se poate cu o centrala pe gaze cu termostrat.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply