Cele mai populare materiale pentru construirea unei case

1

De mii de ani, oamenii se străduiesc să găsească cele mai bune materiale pentru construirea caselor, care să fie și rezistente, dar și frumoase. Din fericire, există mai multe variante din care poți alege, materiale de construcție care îndeplinesc ambele cerințe.
Când decidem să cumpărăm sau să ne construim o casă, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte. Pe lângă prețul, localizarea și dimensiunea ei, este bine să acordăm o atenție deosebită materialelor din care este – sau va fi – construită. Fiecare material are avantajele și dezavantajele sale, de care trebuie să ținem cont, recomandă cei de la publicația How Stuff Works.
La ora actuală, cele mai populare materiale folosite în întreaga lume pentru construirea caselor sunt lemnul, cărămida, piatra și betonul.
Casele de lemn sunt ieftine și rezistă la cutremur
Un material folosit de foarte mult timp, care nu și-a pierdut nici farmecul și nici calitățile, este lemnul. Casele din lemn sunt construite de obicei în mijlocul naturii, la munte, pentru a fi case de vacanță, dar nu este o regulă. Ele vor arăta la fel de bine oriunde.
Casele din lemn au multe avantaje. Pe lângă aspectul lor deosebit, sunt flexibile și astfel foarte sigure în caz de cutremur, ușor de compartimentat și cu până la 40% mai ieftine decât casele din cărămidă. Spre exemplu, o casă din lemn de 70 metri pătrați costă numai 15.000 de euro, cu finisaje incluse. În acest articol despre case de lemn,  poți afla cam tot ce este important despre construirea și întreținerea unei locuințe de acest fel: ce tipuri de case este recomandat să construiești din lemn, ce fel de lemn să alegi și cum trebuie întreținut, ca să reziste cât mai bine în timp.

Casa poate să fie integral din lemn, sau poți alege ca lemnul să fie folosit doar ca material decorativ și ca suport pentru structură. Spre deosebire de piatră, lemnul este mai ușor, e simplu de prelucrat și poate fi tăiat pe orice dimensiune. Desigur, lemnul trebuie tratat cu soluții speciale, împotriva umezelii și a dăunătorilor și trebuie ferit de foc.
Lemnul rezistă foarte bine în timp, cu condiția să fie îngrijit așa cum trebuie, desigur. O bună dovadă în acest sens o reprezintă cea mai veche construcție de lemn din lume, templul Horyu-ji din Japonia, care datează din secolul VIII.
Casele din cărămidă, o tradiție de mii de ani
Un alt material natural, folosit din cele mai vechi timpuri, este cărămida. Bucățile din material făcute din argilă erau uscate la soare și apoi fixate unele peste altele. Dacă sunt bine fabricate, aceste cărămizi sunt extrem de rezistente. Ele pot fi realizate în diferite forme și dimensiuni, astfel încât de pot obține pereți foarte uniformi.

Cărămida nearsă este recomandată pentru zonele cu climă foarte uscată. În schimb, în regiunile mai umede trebuie să alegi cărămida arsă, care îi conferă un plus de rezistență, astfel încât nu se va dezintegra din cauza apei. Tot prin acest tratament termic, cărămizile devin și rezistente la foc, devenind astfel unul dintre cele mai bune materiale pentru construirea unei case. Totuși, nu uita că o locuință de acest fel este mai scumpă decât una din lemn.
Piatra, un important element decorativ
Piatra este unul dintre cele mai rezistente materiale de construcție și nu este afectată de umezeală, foc sau mucegai. Este practică pentru orice tip de design, deoarece poate susține o greutate foarte mare. Însă este foarte greu de prelucrat și transportat. De aceea, la ora actuală piatra este folosită mai mult ca element decorativ, la o casă construită din lemn sau cărămidă, ori din beton.

În prezent, există materiale moderne, sintetice, mult mai ieftine și mai ușoare, care imită perfect piatra și acestea sunt preferate de constructori. Piatra, care este cel mai vechi material de construcție din lume, devine treptat doar un element decorativ, care aduce farmec unei locuințe și amintește cu nostalgie de trecut.
Betonul, cea mai ieftină alegere pentru construirea unei case
La ora actuală, cel mai folosit material de construcție este betonul. Este un material modern, realizat din combinarea altor materiale precum piatra, nisipul, amestecate cu apă și ciment, care formează un liant între ele. Când se usucă, acest amestec devine foarte tare și rezistent. Materialul este ușor de fabricat, poate fi obținut chiar la fața locului și se transportă simplu, fiind astfel extrem de practic.
Betonul a început să fie folosit pe scară largă abia după anul 1860, când a fost obținut betonul armat, care este mai rezistent. Acesta este întărit cu stâlpi subțiri din oțel, care sunt fixați în el chiar în momentul în care este turnat.

Materialul poate fi folosit pentru fundație, dar și pentru pereți de orice fel. Este ieftin, flexibil și foarte practic pentru orice fel de construcție.
Indiferent de materialul pe care îl vei alege pentru construirea locuinței, trebuie să știi că pentru asigurarea unui confort termic superior cea mai bună soluție este încălzirea prin pardoseală. În acest fel costurile lunare vor fi mai reduse, iar casa va fi mult mai eficientă din punct de vedere energetic, deoarece căldura din pardoseală se păstrează mai mult timp. În plus, dispar caloriferele, care sunt o cheltuială în plus, ocupă spațiu și uneori sunt și inestetice.
Reține însă că materialul din care este construită casa e foarte important. Trebuie să cunoști avantajele fiecăruia în parte, ca să alegi ce este mai bine pentru tine. Nu uita însă că dincolo de aspectul practic, materialul din care este construită o casă poate avea și un rol decorativ deosebit.
 
 
Sursa foto: Unsplash

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply