Cele mai frecvente defecțiuni ale centralelor termice

0

 

Centralele termice reprezintă cea mai interesantă metodă de încălzire centralizată, reușind să ofere căldură și apă caldă menajeră în mod constant și eficient. Chiar și cele mai bune centrale, cum ar fi categoria de centrale termice Ariston  ajung să se mai strice. Tocmai de aceea, este bine să cunoaștem cele mai frecvente defecțiuni ale centralei, pentru a ști cu exactitate cum reacționăm când apar. Este adevărat că centralele moderne, precum Ariston Alteas One, dispun de soluții de diagnosticare și sunt dotate cu tot felul de funcții interesante care ajută la eliminarea riscurilor de a apărea probleme. Totuși, chiar și în cazul lor pot apărea probleme.

Care sunt cele mai frecvente probleme apărute la centralele termice?

Lipsa căldurii și a apei calde menajere. Evident, este cea mai mare problemă, deoarece dispozitivul nu își atinge în niciun fel scopul. De cele mai multe ori, cauzele acestei probleme sunt țevile sparte, termostatul de ambianță stricat sau o presiune mult prea mică de apă. Este bine ca în cazul în care apare o astfel de problemă să se apeleze la un service autorizat. În cazul în care ai o centrală Ariston, rețeaua de service-uri este foarte bine dezvoltată.

Zgomote ciudate în centrală. La un moment dat, după utilizarea intensă, centralele ajung să nu mai funcționeze atât de bine cum o făceau odinioară. Una dintre problemele foarte deranjante este faptul ca generează zgomote. De cele mai multe ori, acestea sunt cauzate de calcarul de la apa dură care se depune pe schimbătorul de căldură.

Centrala înghețată. Această problemă apare la centralele mai vechi, în condițiile în care centralele precum Ariston Clas One au elemente de siguranță. O centrală înghețată poate să genereze probleme mult mai grave dacă nu se apelează la un service autorizat care poate să minimalizeze riscurile.

Centrala se oprește singură. Este o altă problemă întâlnită foarte des. Această problemă este cauzată de termostatul de cameră sau de circulația apei care este blocată de un robinet închis. De asemenea, pot fi si probleme de la pompa de circulație.

Scurgeri si picurături. Scurgerile de apă sunt întâlnite la majoritatea centralelor termice, mai ales daccă acestea au mai mult de 7-10 ani vechime. Este cât se poate de normal ca la un moment dat, țevile și anumite elemente să cedeze sub presiunea apei, sub presiunea timpului și a calcarului. Scurgerile de apă pot să apară în orice loc. De multe ori, cauzele sunt evidente, însă există și situații în care pentru determinarea lor trebuie să se apeleze la un service autorizat.

Cum se pot evita toate aceste probleme?

Există o serie de sfaturi care te pot scuti de toate aceste probleme sau, cel puțin, te pot ajuta să le prevezi:

  • Respectă reviziile anuale. Orice centrală trebuie să fie verificată anual de un profesionist. În felul acesta, problemele vor putea fi reperate în fază incipientă;
  • Schimbă centrala o dată la 10 ani. Este o investiție serioasă, însă poate să însemne siguranță și eficiență.
  • Mizează întotdeauna pe produse de bună calitate. Centralele moderne produse de branduri mari reușesc să înglobeze o mulțime de funcții cât se poate de interesante. Desi sunt ceva mai costisitoare, acestea sunt mai sigure, mai economice în ceea ce privește consumul de energie și mai eficiente.

 

Citeste si:

 

Sursa foto: WWW.BERLUNI.RO

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply