Centrala termica pe lemne

0

Utila celor care nu au acces la gaze, o buna solutie pentru incalzire ca alternativa moderna, practica si eficienta la soba cu lemne este centrala termica pe lemne. Centrala termica pe lemne foloseste combustibil solid cu ardere clasica. Se pot folosi lemne, carbune, cox sau peleti.

Exista mai multe tipuri de centrale termice pe lemne. Cele mai practice sunt cele care functioneaza pe principiul gazeificarii, care foloseste asa numitul “gaz de lemn”, care in combinatie cu aerul formeaza asa numita “flacara rasturnata”.

Citeste si: Pleduri si plapumi. Cum le alegi

Recuperarea caldurii are loc in schimbatorul primar de otel unde se afla agentul termic si tuburile de evacuare a gazelor arse. Marele avantaj este ca prin aceasta tehnologie pe care o impune centrala termica pe lemne este posibila arderea completa a lemnului sau a altor combustibili. Aceasta duce la reducerea cheltuielilor si foarte putina cenusa.

Citeste si: Panourile solare

Pentru ca nu totul este roz, centrala termica pe lemne are si cateva dezavantaje. O buna functionare si un bun randament impune lemne de buna calitate si foarte uscate cu umiditate de sub 15%, de preferinta achizitionate cu un an sau doi inainte, ceea ce poate sa fie o problema, care se poate depasi folosind peleti sau carbune.

Citeste si: Modele de case din Bucovina. Idei pentru o casa ca in povesti

Investitia este destul de mare din cauza accesoriilor care insotesc cazanul. Centrala termica pe lemne nu poate functiona in absenta curentului electric, astfel ca sunt necesare sisteme de siguranta suplimentare pentru a preveni probleme serioase.

In plus, odata aprins combustibilul solid in focarul centralei, nu se poate stinge, iar acesta produce o cantitate de caldura care trebuie consumata. Este o a doua mare complicatie pe care o aduc centralele termice pe lemne.

Citeste si: Casele eco, eficiente energetic

Centrala termica pe lemne este utila pentru incalzirea unor spatii mici, individuale.

Sursa: centrale termice

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply