Cei 5 pași esențiali în amenajarea unei terase stilate într-o grădină

2

O curte spaţioasă ne oferă o mulţime de variante de amenajare, atât când vine vorba despre grădină şi arborii ornamentali din ea, cât şi atunci când ne dorim un loc de ralaxare. O terasă în care să ne bem cafeaua dimineaţa sau în care să adunăm familia şi prietenii la un barbecue este un deziderat pentru toţi cei care locuiesc la casă, iar amenajarea ei nu trebuie sa fie privită ca o operaţiune anevoioasă.

Iată ce paşi trebuie să urmezi pentru a amenaja o terasă stilată în grădină.

 • Stabileşte locul potrivit şi spaţiul dedicat terasei

O grădină mare ne oferă o mulţime de variante de amplasare pentru terasă, iar alegerea unui loc în care să o amenajăm este pasul de la care trebuie să pornim.  Acesta este esențial pentru a ști de ce materiale ai nevoie și ce cantitate din acestea va trebui să folosești.

Va trebui stabilită de la început și dimensiunea terasei. Alege un loc ușor accesibil din casă, nu foarte apropiat de peretele casei și nici de gard. Alt factor de luat în considerare este reprezentat de arborii din jur. Cu siguranță nu îți dorești să tai din plantele ornamentale, așa că va trebui să ții cont și de ele. De asemenea, când vine vorba despre arborii pe care îi ai deja în grădină, ai în vedere și faptul că terasa va avea un acoperiș, iar realizarea lui nu trebuie să fie îngreunată de coroana unui copac din curtea ta.

 • Consultă-te cu un arhitect peisagist

Dacă ai în minte un proiect mai mare, ideal ar fi să discuți cu un arhitect peisagist care să îți spună ce opțiuni ai în ceea ce privește stilul, materialele și personele cu care să lucrezi. Deși mulți dintre noi suntem tentați că credem că noi înșine ne pricepem cel mai bine să creem o terasă deosebită, un profesionist va avea mereu soluții mai bune.

Arhitecții peisagiști nu se ocupă doar de decor și de a crea un spațiu plăcut din punct de vedere vizual, ci vor ști să îți dea și soluțiile tehnice de care ai nevoie pentru ca tu să ai terasa pe care ți-o dorești. Ei știu ce fel de materiale sunt potrivite pentru construirea acesteia și îți vor da sfaturi prețioase.

 • Alege o echipă de meseriași profesioniști și materiale de bună calitate

Lucrările efectuate în aer liber trebuie să fie de cea mai bună calitate, astfel încât pavajul de pe terasă sau acoperișul ei să reziste ani la rând. Un preț mic va avea ca rezultat și lucrări slabe din punct de vedere calitativ, așa că în final vei ajunge să cheltuiești mai mult dacă alegi meseriași ieftini.

Meseriașii îți vor spune ce materiale sunt necesare, precum și cantitatea lor. Este de preferat să nu le cumperi înainte să discuți cu aceștia pentru că riști să achiziționezi produse de care nu ai nevoie. Fă o listă împreună cu persoana cu care vei lucra și stabilește exact de ce este nevoie.

 • Alege materiale potrivite pentru exterior

Și când vine vorba despre materiale este important să alegi având în minte calitatea și nu prețul. Acestea vor trebui să reziste și la temperaturile de peste 40 de grade din lunile de vară, dar și la cele de îngheț din timpul iernii. O terasă bine făcută nu are nevoie constantă de reparații și rezistă cu brio ani la rând.

Pentru pavaj poți opta pentru beton, lemn sau pavaje din piatră naturală. În ceea ce privește acoperișul, lucrurile devin puțin mai complicate. Lemnul este opțiune viabilă, însă poți lua în considerare și realizarea unui acoperiș prin care să intre lumina naturală.

Un material pe care îl poți folosi pentru un acoperiș transparent este policarbonatul, deoarece este rezistent la intemperii și la razele UV. Mai multe variante de plăci de policarbonat potrivite pentru o terasă poți găsi aici, un avantaj al acestui material fiind și faptul că este ușor, astfel încât nu va trebui să ai o structură masivă care să îl susțină.

 • Cumpară mobilă special concepută pentru terase

Alege numai mobilă din materiale care să reziste la exterior – fier forjat, lemn tratat, ratan – dacă nu vrei să schimbi an de an mobila. Când alegi mobila ai în vedere spațiul, nu trebuie să încarci toata zona cu fotolii, canapele și o masă masivă, mai ales daca ai și un grătar. În plus, terasa trebuie să fie în armonie cu restul grădinii și să nu fie prea aglomerată.

Nu trebuie să uităm că și în curte, ca și în interiorul casei, cuvantul de ordine ar trebui să fie echilibrul. Supraîncărcarea nu face bine nici ochiului și nici relaxării, așa că rezumă-te la piese de mobilier simple și de bun gust.

Ce părere ai despre sugestiile noastre? Tu ce planuri ai pentru amenajarea terasei? Ce materiale folosești și ce mobilier vrei să amplasezi acolo?

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion2 Comments

 1. Eugenia Gavrilescu

  Am crezut că este ceva mult mai interesant. Articolul este banal.
  oricine vrea o terasă știe ce are de făcut.

 2. Eugenia Gavrilescu

  Am crezut că este ceva mult mai interesant. Articolul este banal.
  oricine vrea o terasă știe ce are de făcut.

Leave A Reply