Cecilie Manz exprimă esențialul

0

Există puțini designeri care stăpânesc perfect arta de a exprima esențialul. Este nevoie de mult talent și multă muncă pentru a atinge simplitatea și a-i conferi obiectului creat utilitate maximă. Cecilie Manz este un exemplu strălucit în acest sens.

Dacă nu pot să găsesc un motiv solid pentru un produs nou, este mai bine să nici nu creez acel obiect.

Pentru Cecilie Manz, esențiale sunt funcționalitatea și calitatea. Inspirația o găsește adesea în lucru. „Ideile nu vin așteptând, ci lucrând, realizând proiecte și făcând încercări. Munca mea iese la suprafață din interior, iar proiectul trebuie să se bazeze pe o idee puternică și relevantă sau să se justifice din punct de vedere funcțional înainte să realizez designul lui. Întotdeauna am construit pornind de la simplitate și țintind un obiect pur, estetic și care să spună o poveste“, spune Cecilie Manz. Toate piesele create de ea fac parte dintr-un concept unitar, în care proiectele sunt deseori legate între ele sau se înrudesc din punct de vedere al ideilor, al materialelor folosite și al esteticii, chiar dacă sunt create în perioade diferite sau au funcții distincte. Unele obiecte rămân la stadiul de experiment sau idei sculpturale, altele se concretizează, devenind unelte funcționale. Demersul creativ al Ceciliei Manz pornește de la un argument clar care legitimează designul, utilitatea obiectului jucând rolul principal. „Dacă nu pot să găsesc un motiv solid pentru un produs nou, este mai bine să nici nu creez acel obiect“ spune Cecilie Manz. Obiectele Ceciliei Manz au fost găzduite de expoziții din toată lumea și se pot vedea la MoMA și Danish Design Centre.

Vaze Spectra
Vaze Spectra, © Holmegaard
Vaze Spectra
Vaze Spectra, © Holmegaard

Cele cinci vaze de diferite dimensiuni sunt suflate manual. Farmecul lor rezultă din posibilitatea de a le grupa în diferite moduri și de a le depozita ușor. Sunt concepute pentru brandul Holmegaard.

Easy, ustensile pentru gătit, © Stelton RigTig 2014

Ustensilele pentru gătit sunt realizate din lemn de stejar alb, iar cuțitele – din oțel inoxidabil și lemn pakka.

Beoplay A2
Beoplay A2, © B&O

Ar putea fi o geantă la modă, dar este un difuzor bluetooth portabil, cu sunet 360 și baterie ce poate funcționa 24 de ore. BeoPlay A2 este produs de Bang & Olufsen.

Masa Micado, © Erik Brahl

Măsuța este inspirată din jocul Mikado și surprinde prin simplitatea sa. Construcția rafinată a celor trei picioare se realizează fără a fi nevoie de șuruburi. Micado este produsă de Fredericia Furniture.

Lămpi Mingus
Lămpi Mingus, © Lightyears

Lămpile Mingus sunt disponibile în două mărimi și șase culori. Sunt realizate din aluminiu și dau foarte bine dacă se montează grupate.

Aitio
Corpuri de depozitare Aitio, © Iittala

Aitio înseamnă în finlandeză „lojă“. Este o colecție de corpuri de depozitare nostime, ce pot fi agățate de perete sau de ușă, dar pot sta și pe blatul mesei. Aitio a fost premiată cu iF Design Award 2015 și este comercializată de brandul Iittala.

Măsuțe Airy, © Muuto
Măsuțe Airy, © Muuto
Slagbænk, © Casper Sejersen
Slagbænk, © Casper Sejersen
Slagbænk, © Casper Sejersen
Slagbænk, © Casper Sejersen
Slagbænk, © Casper Sejersen
Slagbnk_01_C.MANZ
Slagbænk, © Casper Sejersen

Ingenioasa bancă Slagbænk a fost creată pentru expoziția Objets ordinaires de la Paris, în 2011. Este realizată din lemn de arțar masiv, iar îmbinările sunt din piele sau in.

Canapeaua Grey, © Cecilie Manz Studio

Canapeaua Grey este un prototip realizat în 2008. Are structură din oțel, iar tapițeria este de la brandul Kvadrat (design Grethe Sørensen).

Fotoliul Minuscule
Fotolii Minuscule, © Fritz Hansen

Fotoliul Minuscule, produs de Fritz Hansen, are o structură din plastic ranforsat, de culoare gri mat, iar tapițeria este disponibilă în 19 variante.

Măsuțe Airy, © Muuto

Masa Airy creată pentru Muuto pare că plutește datorită cadrului metalic foarte subțire pe care se sprijină. Poate fi folosită atât în interioare particulare, cât și în spații publice. Modelul Half Size poat fi sprijinit de perete sau poate servi drept măsuță pentru canapea sau noptieră. Blatul este realizat din lemn stratificat cu finisaj laminat, iar cadrul – din oțel vopsit electrostatic.

CecilieManz_C.MANZ_o
Designerul Cecilie Manz

Cecilie Manz s-a născut în 1972 și trăiește la Copenhaga. După ce a absolvit The Royal Danish Academy of Design, School of Design în 1997, a studiat la University of Art and Design în Helsinki. În 1998 a fondat propriul studio. Cecilie Manz creează mobilă și obiecte pentru casă. În afară de produsele industriale, designerul experimentează cu prototipuri și obiecte sculpturale. A obținut o serie de premii și distincții internaționale, precum Thorvald Bindesbøll Medal, Kunstpreis Berlin și The Furniture Prize. Lucrează pentru branduri celebre: Fritz Hansen, Bang & Olufsen, Muuto și altele.

Text: Cristina Stoica, redactor-șef

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply