Ce nu stiai despre narcise

0

Narcisele sunt printre cele mai populare flori de primavara. Le gasesti in gradini, in parcuri, cresc spontan in zonele de deal si formeaza veritabile covoare de narcise, le poti cultiva in ghiveci si le gasesti in toate florarile, din martie pana in mai. Exista insa multe povesti, legende si adevaruri despre narcise pe care foarte putini le stiu.

– Exista o legenda conform careia numele narcisei vine din mitologia greaca, de la numele tanarului Narcissus care s-a indragostit de propria imagine reflectata de apele unui lac. Dorind sa isi imbratiseze frumosul chip, a alunecat in apa si a murit. Pe malul lacului a aparut floarea de narcisa in locul unde a stat Narcissus.

– Grecii mai au o legenta legata de narcise, legenda in care se spune ca zeul Hades, care nu putea sa isi paraseasca regatul nici o clipa, ar fi creat narcisa cu intentia ca parfumul puternic sa o atraga pe Persefona pana la intrarea in infern.

– O alta legenda spune ca narcisa a inflorit prima, in Gradina Ghetsemani, la invierea lui Iisus. Narcisele ar fi inflorit si la ultima cina luata de Iisus cu apostolii sai, de aceea in multe tari din Europa, narcisa simboliza renasterea si invierea si sunt flori pascale cu simbolistica religioasa nelipsite din casele si curtile oamenilor in perioada de Paste.

– Narcisa este simbolul national al Scotiei, inflorirea ei si nasterea mieilor vestind primavara.

– Narcisa este si floarea nationala a regatului Wales, a fost aleasa deoarece infloreste in preajma zilei de 1 martie, cand se sarbatoreste ziua Sfantului David, patronul locului.

– In America de Nord floarea de narcisa este simbolul unei asociatii care lupta impotriva cancerului.

– In Egipt si in Franta narcisa simboliza ghinionul si moartea, fiind o floare exclusiv folosita la funeralii.

– La greci narcisele sunt florile Moirelor (zeite ursitoare) care hotarau destinul nou-nascutului.

– In Anglia se spune ca numarul puilor de gasca care vor iesi din ou si vor trai este egal cu numarul firelor de narcisa aduse in casa.

– In China, insa, era considerata o floare aducatoare de noroc fiind utilizata in ceremoniile dedicate Anului Nou ca un simbol al vietii si al renasterii.

– Narcisele simbolizeaza dragostea supusa si timida.

– Pusa in buchetul de nunta narcisa simbolizeaza fertilitatea.

– Se spune ca vrajitoarele folosesc narcisele si bulbii de narcisa in toate vrajile de dragoste.

– Ceva adevar exista pentru ca arabii fierb bulbii de narcisa iar ceaiul rezultat este considerat un puternic afrodisiac.

– In unele tari din Europa de Vest, narcisa este considerata aducatoare de ghinion si nu este nici plantata in curte, nici adusa in casa.

– Denumirea populara a narcisei, la noi in tara este: ghiocel galben, trompeta sau cocorita.

– Exista specii de narcisa care infloresc toamna.

– Bulbul narcisei este toxic, ingerarea provoaca greata, voma, dureri de stomac, hipertensiune, iar seva plantei provoaca in contact cu pielea reactii alergice. Florile, insa, contin substante cu proprietati calmante, emoliente si dezinfectante.

– In Romania exista cateva poieni cu narcise declarate monumente ale naturii. Printre ele poiana de narcise Dumbrava Vadului, Poiana cu narcise de la Negrileasa, in judetul Alba. In muntii Harghita se afla doua poieni ale narciselor: la Varghis si la Vlahita.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply