Case pasive

0

Case pasive – sunt considerate construcțiile al căror necesar de energie pentru încălzire/răcire nu depășește 15 kWh/mp/an. Altfel spus, ar fi casele care nu ar mai avea nevoie de o centrală termică pentru toată locuința. Această eficiență energetică înaltă se obține prin modul de amplasare, proiectare și construcție: orientarea pereților în funcție de punctele cardinale și de direcțiile vânturilor dominante, izolarea termică a pereților, modul de încălzire și ventilare, modul de umbrire a suprafețelor vitrate, lipsa și limitarea punților termice, formule de aerisire cu deschidere rară a ferestrelor etc.

Citește și Cum cresti eficienta energetica a casei.

Este indicat să optezi pentru o clădire cât mai compactă, iar buna izolare a pereților este esențială pentru a atinge standardele de case pasive. Câteva exemple de clădiri amenajate, soluții și dotări optime sunt redate în exemplele următoare.

1.Proiectată și construită pentru a ajunge la standardele unei case pasive, clădirea din imagine, concepută de Tecto Arhitectura, este localizată în județul Suceava. În condițiile climatice mai aspre din nordul țării, casa are un necesar estimat pentru încălzire și apă caldă mai mic de 14 kWh/mp/an.

case pasive
Clădire cu standarde de casă pasivă, concepută de Tecto Arhitectura. Foto: Tecto Arhitectura

Citește și Ferestre termoizolante (I)

 

2.Ferestrele și ușile sunt puncte sensibile ale casei, prin care se poate pierde multă energie. Alege pachete de sticlă cu coeficient de transfer termic foarte redus. Stânga: UltraThermo3 (0,5 W/mpK; dreapta: ThermoWhite3 (cu folii speciale ce absorb energia solară). De la Unilux Construct.

case pasive
Pachete de sticlă cu coeficient de transfer termic foarte redus. Foto: Unilux Construct

3.Lemnul este perfect compatibil cu o clădire eficientă energetic sau cu standarde de casă pasivă, cu condiția realizării unei termoizolații conforme, așa cum o arată amenajarea făcută de Zecaph – casă cu structură din lemn.

case pasive
Casă eficientă energetic, cu structură din lemn. Foto: Zecaph

Citește și Case pe structură de lemn sau case din lemn?
Articol preluat din revista Casa Lux nr. 9/2015.
Text: Lucian Dobraca. Foto: PR.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply