Cum lasi casa in siguranta cand pleci in vacanta

0

Atunci cand pleci de acasa pentru mai multe zile, grija pentru siguranta locuintei trebuie sa fie una dintre principalele preocupari. Este foarte important sa iei in calcul fiecare detaliu si sa-ti lasi casa in siguranta, pentru a gasi totul in buna ordine la intoarcerea acasa.

Respecta toate aceste idei si sfaturi si adapteaza-le in functie de situatie, pentru ca fiecare amanunt conteaza si este o garantie ca iti vei lasa casa in siguranta cand lipsesti de acasa un timp mai indelungat.

1. Daca ai animale de casa, poti ruga pe cineva sa le hraneasca si in acelasi timp sa ude plantele pe perioada cat ai plecat in vacanta. O persoana de incredere va verifica des locuinta si asa nu iti vei mai face griji. Este solutia ideala, dar este si cea mai dificila, pentru ca daca nu este vorba despre o ruda apropiata, este foarte greu sa gasesti un om de incredere. In plus daca este vorba despre animale de ompanie, este destul de complicat ca acestea sa accepte un inlocuitor, pentru ca un catel sau o pisica sunt dependenti de stapanul lor.
2. Intereseaza-te la oficiul postal daca exista posibiliatea sa-ti pastreze corespondenta la posta, astfel incat sa nu risti sa se piarda in cazul in care nu ai o cutie postala foarte sigura. In plus o cutie postala plina cu tot felul de scrisori, facturi si alte asemenea este indicatorul perfect pentru hoti care spune: aceasta casa este nelocuita! Roaga, deci,  un vecin sa ia pliantele lasate pe clanta usii sau pe prag, astfel incat sa nu lasi sa se vada ca nu esti acasa sau lasa cheile de la cutie unui om de incredere.
3. Acelasi lucru este valabil cu presul din fata usii, care poate reprezenta un semn al vizitatorilor nepoftiti. O persoana de incredere poate verifica zilnic sau la doua zile. Presul de la usa trebuie sa fie mereu maturat, ca dovada ca trece cineva pe acolo. Daca locuiesti la bloc este ceva mai putin complicat, dar daca locuiesti la casa cu curte, lucrurile se complica, mai ales noaptea. La casa, cel; mai bine este sa iei covorasele de la intrare si sa le depozitezi undeva pana la revenirea din vacanta.
4. Poti sa investesti intr-un sistem programat de iluminare, care aprinde lumina pentru o ora in fiecare seara, astfel incat sa nu dai de banuit ca ai plecat de acasa daca nu vrei ca acest lucru sa se stie ca sa ai casa in siguranta. In teorie este bun, in practica un hot isi va da seama de mecanism foarte repede. Solutia ideala este o casa conectata la un sistem de alarma, care sa “de-a de stire” unei firme specializate sau unui vecin. O alarma care tipa intr-o casa unde proprietarii sunt plecati in vacanta este un semn clar ca acolo nu este nimeni si locuinta este vulnerabila.
5. Daca locuiesti la casa, nu uita sa rogi un vecin sa-ti ude peluze si sa tunda iarba in cazul in care lipsesti prea mult. Un aspect neingrijit poate da de banuit. Ai neaparata nevoie de un om bun la toate in aceste conditii pentru ca o vacanta care dureaza mai mult de zece zile este un risc major pentru casa, mai ales daca este vorba despre o casa cu curte pentru a avea casa in siguranta.
6. Incuie usile, inchide ferestrele si nu lasa nici usa de la balcon sau terasa deschisa. Este foarte bine daca poti incuia toate usile casei. Ideea este ca in felul acesta in cazul in care casa este atacata de hoti, operatiunea acestora va fi mult ingreunata.  Lasa geamurile acoperite si perdelele sau draperiile trase. Ferestrele au ochi, asa ca este bine ca nimeni sa nu poate vedea ce ai tu in casa.

7. Scoate din priza aparatele electronice si electrocasnice, pentru ca un scurtcircuit poate fi destul de periculos cand nu esti acasa. Scoate din rfunctiune chiar si tabloul electric, ca masura de siguranta, dar ia in calcul ca in felul acesta poti dezactiva alarma din casa.

8. Nu lasa in casa obiecte de mare valorare. Este mult mai rentabil sa platesti o caseta de valori la banca pentru o luna decat sa plangi dupa o eventuala paguba.
9. Nu cumpara sisteme de alarma de pe net, la intamplare sau de ocazie. De cele mai multe ori vor fi inutile si nu vor avea scopul urmarit. Un sistem bun de alarma este o investitie, chiar daca costurile sunt ceva mai mari. Si daca ai o casa mare, iar vacantele tale sunt frecvente si lungi, un asfel de sistem este necesar.
10. Asigura toate anexele casei. Ai grija sa nu uiti de usa de la magazie unde depozitezi o mica avere (unelete, masina d etuns iarba, drujba etc) si nici cea de la beci. Asigura garajul si eventual a doua masina care ramane acasa pentru a stii ca ai casa in siguranta.
In loc de final, incearca sa gandesti ca un hor si vei sesiza punctele sensibile ale casei tale, astfel incat aceste sensibilitati sa fie rezolvate, iar casa ta sa fie in siguranta cand pleci in vacanta!
Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply