Casă mică – blestem sau binecuvântare? II

0

Dragi cititori,
Continuăm articolul început aici despre avantajele de a avea o casă mică şi cum poate aceasta fi amenajată eficient.

  1. Bucătăria. În spaţii mici nu putem avea o insulă de marmură în centrul camerei, pe care să topim ciocolată şi să pregătim mâncăruri extravagante. Le putem pregăti, însă, pe o măsuţă de perete. Aceasta se fixează în şuruburi pe perete şi are un sistem de pliere, pentru a economisi spaţiu atunci când nu o folosim. Tot mobilierul este bine să fie întins de-a lungul pereţilor, în U şi împărţit pe două niveluri, corpurile de jos, împreună cu frigiderul, aragazul, chiuveta şi corpurile de sus, alături de hotă.
    www.pixabay.com
  2. Multifuncţionalitate. Când avem o singură încăpere (garsonieră) şi pentru living, şi pentru birou şi pentru dormitor, este nevoie să fim atenţi la alegerea mobilierului, care trebuie să fie multifuncţional şi, de preferat, pliabil. Deja designerii de interior sunt conştienţi de lipsa de spaţiu din apartamentele moderne şi multe dintre piesele de mobilier pe care le creează îndeplinesc mai multe roluri. De exemplu o canapea extensibilă care se transformă în pat, o măsuţă care se pliază şi care joacă şi rol de birou când lucrăm, o masă de cafea cu spaţiu de depozitare sub tăblie sau un taburet pliabil în care puteţi, de asemenea, pune tot felul de mărunţişuri, cărţi sau jucării.
  3. Întindere pe verticală. Dacă aveţi multe obiecte şi lucruri de care aveţi nevoie, atunci pentru dulapuri şi rafturi, alegeţi unele mai înguste şi înalte. Este în regulă dacă rafturile ajung la tavan, pe cele de mai de sus puteţi depozita lucruri pe care le folosiţi la câteva luni de zile, apoi în funcţie de frecvenţa folosirii lor, din ce în ce mai utile în spaţiul de la înălţimea voastră. Există multe module de mobilier care pot fi asamblate împreună, apoi separate şi folosite astfel – doar căutaţi pe cele mai potrivite pentru voi! Gândiţi-vă şi la depozitarea bicicletei, dacă aveţi una, şi, în loc să o legaţi pe holul blocului sau să o lăsaţi la intrare, unde vă loviţi tot timpul de ea, achiziţionaţi un suport pentru fixarea bicicletei pe perete şi rezervaţi-i un spaţiu unde nu vă deranjează frecvent. De asemenea, datorită creşterii popularităţii ciclismului, în ultima vreme au scăzut şi preţurile pentru biciclete pliabile; acum puteţi găsi una în magazinele sportive şi de specialitate începând cu 600 lei.
  4. Case mobile. Acesta este un curent care a luat avânt în ţările aglomerate (mai aglomerate decât a noastră), odată cu extinderea minimalismului. Este vorba de o adaptare a conceptului de rulotă, astfel că mulţi oameni au început chiar afaceri din construcţia acestor mini-case fixate pe platforme cu roţi. Unele ajung la dimensiuni reduse de 3 mp, cu două niveluri: jos living, bucătărie şi baie, iar sus dormitorul. Avantaje? Deoarece au roţi, intră în categoria auto, nu în cea a imobilelor (taxe mai mici, fără autorizaţie de construcţie, dar cu înregistrare RAR) şi, cea mai bună parte, o poţi ataşa la maşină când călătoreşti şi ai cazare gratis.

În concluzie, am putea să privim spaţiul mic nu ca pe un blestem, ci ca pe o binecuvântare, deoarece ne învaţă să fim atenţi la resursele pe care le folosim, la obiectele cu care ne înconjurăm şi de care avem cu adevărat nevoie şi la creativitatea aplicată în viaţa de zi cu zi. Succes!
Text: Cătălina Vieru
Foto: www.pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply