Camellia Japonica, un arbust elegant in orice gradina

0

Camellia Japonica poartă numele iezuitului austriac Georg Kamel. În Europa este cultivată mai ales în ghivece, dar poate sta și în grădină, mai ales în zonele cu ierni mai blânde și lipsite de vânturi puternice. Camellia Japonica este o plantă decorativă excepțională, cu frunze persistente, de culoare verde strălucitoare şi flori mari, colorate în diverse nuanţe de la roşu, la violet, roz și alb.

Camellia Japonica (1)

În Japonia, Camellia este o resursă vegetală din aceasta obţinându-se un ulei bogat, folosit la întreţinerea părului. Forma florilor evocă deseori bujorul, anemona sau trandafirul. Arbust poate atinge înălţimi de 1,5 – 2 metri.

Arbuşti cu flori de mai

Planta creşte în ritm mai intens din primăvară pînă în luna august. Mugurii floriferi se formează către sfîrşitul verii şi începutul toamnei. Epoca de înflorire diferă de la soi la soi. Durata unei flori pe plantă este de circa o săptămînă, iar durata de înflorire a unei plante este de cel puţin o lună de zile. Deși nu suportă frigul intens, iubește răcoarea, astfel că zilele de toamnă, mai scurte și mai răcoroase sunt perioada optimă pentru plantă. Mai mult, iarna are nevoie să treacă printr-o perioadă de frig moderat pentru ca înflorirea să se desfăşoare în toata splendoarea ei, primăvara.

Inmultirea plantelor. Strategii si abordari

Camellia are nevoie de multă lumină, dar se teme de acţiunea directă a soarelui care provoacă arsuri pe frunze şi lăstarii tineri. Udarea se face regulat pe toată perioada anului. Apa nu trebuie să-i lipsească şi niciodată pămîntul nu se lasă să se usuce complet. Se pulverizează frecvent cu apă cât mai curată pentru a nu se păta frunzele în urma depunerii sărurilor. Udarea se face prin turnarea apei direct în vas şi prin pulverizarea plantei. Cea mai bună este apa de ploaie.

7 plante pentru incepatori

Planta trebuie fertilizată periodic pentru că este o mare consumatoare de nutrienți. Se folosesc îngrăşăminte cu reacţie acidă, sub formă de soluţie în concentraţie acidă.

După înflorire se fac tăieri de curăţire şi de corectare a formei coroanei. Pentru plantele care stau în ghiveci, la interval de 3-5 ani  trebuie transplantate într-un vas mai mare. În fiecare an, primăvara, se înlocuieşte pământul de la suprafaţă cu altul proaspăt, pe o adâncime de cinci-șapte centimetri.

Camellia Japonica poate sta pe terase sau în gradină, în ghiveci, într-un loc umbrit. Din octombrie până în februarie, se mută într-un spaţiu răcoros, cu udări puține și fără fertilizare.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply