Calendar pomicol I

0
123RF
Ioana Preda, București Calendar
Dragi prieteni,
Pentru că mulți dintre voi aveți pe lângă casă pomi pe care îi îngrijiți, vreau să vă ajut cu sfaturi și vă ofer calendarul pe un an întreg al activităților legate de întreținere a pomilor fructiferi și a arbuștilor. Sper să vă fie de folos!
Ianuarie
Se verifică apărătorile (plase de sârmă, coceni etc.) puse la pomii tineri împotriva rozătoarelor (iepurii sunt cei mai dăunători) și se repară. Se badijonează trunchiurile cu o pastă compusă din balegă de bovina cu 1 kg var pastă și apă sau ½ galeată balegă și ½ găleată pământ lutos cu 5 g creolină. Se aduc și se depozitează în condiții optime îngrășămintele organice, cum sunt bălegaruri, compostul etc.
Februarie
Se îndepărtează frunzele și fructele uscate și se ard pentru a distruge în acest fel cuiburile diverșilor dăunători.
Martie
Se îndepărtează protecția de pe trunchiurile pomilor tineri și se arde materialul rezultat. Se vopsesc trunchiurile și ramurile de schelet la pomii fructiferi, cu un lapte de var (2 kg var pastă la 10 l apă) în care se
adaugă 500 g sulfat de fier. Atenție! Soluțiile de sulfat de fier sau cupru se introduc peste suspensia de var și nu invers. Se vor curața rănile produse de rozătoare pomilor sau arborilor, apoi se vor dezinfecta cu o soluție de sulfat de cupru (piatră vânătă) în concentrație de 3% sau sulfat de fier în concentrație de 5%, după care se vor unge cu o pastă (de consistența smântânii) făcută din 60% pământ argilos și 40% balegă de bovină. Pentru ca pasta să fie menținută cât mai mult pe rană, aceasta va fi înfășurată cu sac sau fâșii de polietilenă. Se începe aplicarea tratamentelor fitosanitare cu precizarea că operațiile respective se aplică până la înmugurire. În cazul unor ierni grele, geroase, tratamentul de primăvară nu se mai aplică.
Aprilie
Se continuă tăierea în uscat, până la începerea umflării mugurilor, când lucrările vor fi întrerupte. Se aplică, în cazul în care acest lucru s-a prevăzut, îngrășămintele minerale și cele organice. Solul se afânează la adâncimea de 4-8 cm, în cazul în care s-a făcut săparea adâncă de toamnă. Se aplică tratamentele fitosanitare planificate. Se pregătesc grămezile de gunoi pentru producerea fumului, în caz de cădere a
brumelor târzii de primăvară.
Mai
Se îndepărtează prin tăiere ramurile uscate. Se execută afânarea solului și îndepărtarea buruienilor prin prășilă. Se verifică pansamentele făcute pe rănile produse de rozătoare și, în caz de necesitate, se refac cu același material. Se aplică tratamentele organice sub forma de soluție alcătuită dintr-o găleată de bălegar de bovine și 10 găleți de apă sau o găleată de găinaț de pasăre și 15-20 găleți de apă, în caz că nu s-au tratat în perioadele premergătoare. Același îngrășământ se va aplica la arbuști, câte 500-600 g la fiecare tufă, la 20-25 cm de centrul acesteia sau la 10-15 cm pentru căpșuni. Soluția poate fi aplicată și prin udare, câte 30-40 l la mp. Se aplică tratamentele fitosanitare de primăvară.
Iunie
Urgent se dă îngrășământ, dacă în lunile anterioare nu s-a aplicat. Se îndepărtează buruienile prin prășit, iar la căpșuni, pentru protecția fructelor, se execută mulcirea solului, adică acoperirea cu paie de grâu curate, în strat continuu de 3-4 cm grosime sau cu folie de plastic. Este bine ca această operațiune să se facă la începutul lunii.
Continuarea acestui articol o puteti citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply