Calcatul rufelor. Cateva sfaturi, idei si solutii bune

0

Călcatul rufelor este o corvoadă, dar trebuie îndeplinită pentru ca face hainele frumoase, întreține bine lenjeria de pat și fețele de masă. Este foarte bine să-ți intre în reflex să citești eticheta fiecărui produs, pentru a ști care sunt recomandările producătorului cu privire le temperatura optimă la care poate fi călcat produsul respectiv.

♦ Materialele sintetice și cele cu striații trebuie călcate pe dos, cu abur și cu fierul setat la o temperatură joasă. Catifeaua trebuie călcată pe dos, pentru a nu o turti.
♦ Hainele confecționate din fibre acrilice trebuie călcate pe dos, la temperatură joasă, dar neapărat fără abur. Hainele care conțin fibre din nailon și poliester trebuie călcate pe dos în momentul în care sunt complet uscate, la temperatură joasă și fără abur sau cârpă umezită.

Toate hainele apretate cu amidon se calcă mai ușor și rămân frumoase mai multe vreme. În plus se murdăresc mai greu, iar eventualele pete ies mai ușor. Există soluții de apret care se pot pulveriza chiar la călcatul rufelor.

♦ Hainele de lâna trebuie călcate cu un fier nu foarte încins și întotdeauna cu ajutorul unei cârpe umede sau sub un prosop umezit, căci contactul direct cu fierul lasă urme lucioase pe lâna.

Citeste si: Cat de des trebuie schimbat asternutul

Lenjeria de pat trebuie călcată, cel puțin la fiecare două spălări. Călcatul rufelor o întreține fumos și lungește viața țesăturii. Pune pe masa de călcat o folie de aluminiu şi acoper-o cu un material textil. Folia de aluminiu va reflecta căldura, iar rufele se vor călca pe ambele feţe.

Calcatul rufelor. Cateva sfaturi, idei si solutii bune

♦ Calcă lenjeria de pat umedă și gata împăturită în două sau în trei. Calcă fiecare parte. Este mai ușor și mai eficient decaât să calci un cearceaf desfăcut.

Citeste si: Lenjeria de pat si cateva sfaturi

♦ Nu lăsa rufele în mașina de spălat, după ce aceasta a terminat să le spele și să  la stoarcă. Se vor șifona îngrozitor. Un ajutor bun este să întinzi rufele cât mai bine și să le scuturi înainte pentru a se întinde. Gândește-te că bunicile noastre spălau de mână, iar efortul de a întinde rufe este un fel de gimnastică.

Citeste si: Cum speli corect prosoapele

♦ Împăturește lejeria îndată ce o iei de la uscat. Nu aduna rufele teanc pentru ca dacă se usucă în aer liber vor fi cel puțin pe jumătate călcate și poți scăpa de călcatul rufelor, cel puțin pentru unele dintre ele.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply