Decoraţiuni festive – botoşelul de Crăciun

0

 

Olivia Chicină

Dragă redacţie,
Va prezint unul dintre ornamentele mele preferate, botoşelul (cizmuliţă) de Crăciun.

Pentru a realiza botoşelul de Crăciun, avem nevoie de: centimetru, foarfecă, ace, aţă, cretă de croitorie sau creion, 2-3 ţesături cu imprimeuri frumoase, un lipici solid (de uz şcolar), vatelină subţire şi preferabil o maşină de cusut. Materialele sunt din bumbac în culori specifice Crăciunului.

Întâi realizăm tiparul din carton sau plastic subţire. Pentru cel folosit de mine, lungimea botoşului este de 46 cm, lăţimea labei este de 26 cm, iar lăţimea sus este de 20 cm. Aşezăm tiparul peste material, trasăm conturul cu cretă de croitorie, croim câte 2 bucăţi din două materiale diferite, având grijă sa fie orientate stânga dreapta, deci perechi, pentru că vom avea botoşul propriu-zis şi unul la interior, ca o captuşeală. Apoi croim şi vatelina.

Decupăm câteva steluţe dintr-un alt material asortat la cel folosit pentru exteriorul botoşului şi le aplicăm pe bucata care va fi faţa acestuia. Întâi le stabilim locul şi le fixăm cu lipici solid (pentru uz şcolar) pe suprafaţa suport, apoi le coasem de aceasta făcând pe margine cusătura în zig-zag.

După aceea aşezăm cele două materiale diferite faţă la faţă, inclusiv vatelina, prindem în ace şi coasem pe marginea de sus a botoşului, întindem elementele aşa cum sunt cusute, una în prelungirea celeilalte şi aşezăm deasupra cealaltă piesă identică, dar în oglindă, având grija ca materialele să fie tot faţă pe faţă.

Coasem pe margine la picioruş (la 0,5 cm), de jur împrejur, lasând doar o porţiune de 5-6 cm liberă, la partea de sus a botoşului. Prin acest loc întoarcem lucrul pe faţă, iar ulterior coasem locul respectiv de mână făcând o cusătură ascunsă. Agăţătoarea (lungă de 8 cm şi lată de 5 cm) se face separat şi se coase pe interior. Şi gata botoşelul aşteptând dulciurile şi cadourile de Crăciun.

Olivia Chicinaș, Bucureşti

Foto: pixabay.com și arhiva personală

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply