Avantajele si dezavantajele utilizarii tapetului

1

Avantajele si dezavantajele utilizarii tapetului (1)Tapetul reprezintă un element de decorațiune interioară folosit încă din cele mai vechi timpuri, cum ar fi, spre exemplu, țesăturile chinezești descoperite de arheologi și datate ca aparținând perioadei dinastiei Tang. În Europa a fost introdus în secolul al XIII-lea, în Germania, iar în secolul XX a recăpătat teren, după o lungă absență, în trendurile de design interior.

Citeste si: Un proiect de bricolaj pentru casa

Va prezentăm câteva avantaje și dezavantaje ale tapetului, ca să vă fie de ajutor în a vă hotâri dacă doriți să folosiți tapetul în casa dumneavoastră:

Avantajele tapetului

– Se poate aplica pe orice fel de material : chirpici, pereți vopsiti, beton, cărămida, tencuială, panouri prefabricate, etc.
– Corectează optic încăperea în care este aplicat, datorită patternului, culorii si texturii.
– Poate masca defectele pereților, dacă acestea există.
– Se aplică usor (nu necesita personal specializat) și nu produce deranjul pe care îl produce, spre exemplu, zugrăvirea casei.
– Este foarte ușor de întreținut, cu cârpa moale sau o perie moale în cazul tapetului de hârtie și o lavetă umedă pentru tapetul semilavabil. Pentru tapetul lavabil puteți folosi cu încredere apa.
– Durata lungă de viață (15-20 ani), fără a i se altera aspectul sau culoarea, în condițiile unei întrețineri realizate în mod corect.
– Prețul variază, dar se găsesc oferte pentru toate bugetele.
– Impactul vizual este mult mai puternic și aspectul este mult mai interesant și dinamic decât în cazul zugrăvelilor.
– Este ușor de înlăturat, iar suprafața poate fi acoperită cu alt tapet, fără a întâmpina probleme.

Citeste si: Decoratiuni interioare ieftine si frumoase

Dezavantaje:

– Tapetul de hârtie este foarte sensibil la umiditate și în același timp se poate rupe din cauza umezelii adezivului, în timpul aplicării.
– Tapetul lavabil sau semilavabil împiedică aerisirea pereților, scăzând considerabil ritmul de aerisire a acestora.
– Se pot forma ciuperci pe suprafețele acoperite cu tapet semilavabil sau lavabil.
– Dacă suprafața pe care se aplică nu este perfect uscată, nu se poate aplica cu succes tapetul.
– Tapetul lavabil se fixează puțin mai greu din cauza peliculei de plastic și a greutății acesteia.

Avantajele si dezavantajele utilizarii tapetului (2)Există o mulțime de modalități prin care tapetul vă poate ajută să vă jucați cu spațiul, oferindu-vă posibilitatea chiar să corectați optic diverse defecte ale încăperii.

Tapetul vă poate ajuta foarte mult să dați senzația de spațialitate într-o încăpere mică, și este indicată aplicarea unui tapet cu modele mici sau într-o culoare uni, pastelata. În camerele înalte, pe care vreți să le micșorați vizual, sunt recomandate modelele cu forme mari sau cu dungi verticale. Pentru a coborî optic tavanul puteți folosi două culori diferite pentru pereți și pentru tavan sau puteți opta pentru margini la întâlnirea dintre tavan și pereți.

Citeste si: Totul despre stickere pentru pereti

Pentru a lumina o cameră puteți alege culori calde, cum ar fi tonuri pale de bej și galben lămâie iar pentru camerele orientate spre sud, cu multă lumină, puteți opta pentru nuanțe pale de albastru sau verde.

Citeste si: Aproape totul despre tapet

Tapetul este un element de decor interior foarte versatil, este practic și dă dovadă de o funcționalitate ridicată.

Echipa Casa si Gradina.ro

Sursa foto: freedigitalphotos.net/

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Prefer tapetul in primul rand pentru aspect si in al doilea rand pentru ca se intretine foarte usor si acopera perfect micile defecte ale peretilor.

Leave A Reply