Atelier Mustață creează design de top

0

Ciprian Andrei, fondatorul brandului Atelier Mustață, își propune să creeze mobilier de relaxare simplu, estetic și de calitate, la un preț accesibil. Toate produsele brandului Atelier Mustață sunt realizate aproape integral din materiale românești, în ateliere din București.

Cristina Stoica, redactor-șef al revistei Casa lux, a stat de vorbă cu el.

Cum s-a născut ideea brandului Atelier Mustață?

Acum aproximativ un an răsfoiam niște albume de familie mai vechi. Într-o fotografie îngălbenită și ușor neclară apărea străbunicul meu, un tip slăbuț și mustăcios. Am înțeles că fusese tâmplar, iar când mă uitam la acea fotografie, simțeam o atracție puternică. Așa s-a născut numele brandului Atelier Mustață. Nu i-am spus străbunicului pe nume, ci i-am spus Mustață. Apoi am desenat sigla după fotografie. Atelier Mustață pentru mine este o amintire readusă la viață. Un nume românesc, pentru produse de mobilier românești.

Final_Atelier_Mustata

Ce anume caracterizează produsele realizate de dvs.?

Produsele noastre sunt realizate manual, în ateliere din București. Lemnul masiv pe care-l folosim sau oțelul sunt 100% românești. Piesele de mobilier sunt dezasamblabile, pentru ușurința transportului sau a depozitării. Produsele Atelier Mustață sunt sincere, se bazează pe „totul la vedere“ și, nu în ultimul rând, prețurile noastre sunt prietenoase și corecte.

Care sunt sursele de inspirație pentru modelele brandului Atelier Mustață?

Momentan mă inspiră foarte mult modernismul anilor ’50-’70. Apoi, dincolo de baza aceasta, inspirația pleacă de la o idee, de la o temă. Mă atrag foarte mult simplitatea formelor geometrice, minimalismul. Fotoliul Alecu, de exemplu, este realizat în această manieră.

Care sunt etapele prin care trece un obiect creat de dvs., de la design și până la produsul final?

Am un carnețel de schițe pe care-l port mereu cu mine. Fac multe fotografii cu telefonul oriunde aș fi, dacă văd ceva care să-mi atragă atenția și să mă
inspire. Cam de aici pornesc.

Apoi ideea încolțește și prinde rădăcini. Realizez mai multe variante desenate ale obiectului în sine și, în funcție de rezultate, aleg una. Este adevărat, vorbesc cu oamenii din jurul meu, cer păreri, mai modific sau adaug detalii. De la schiță la proiect sunt niște pași simpli, ca ulterior să înceapă partea grea: realizarea unui prototip în dimensiuni reale. Prototipul este fabricat de mine, în atelierul meu. Dacă am nevoie de ajutor, am doi colaboratori cu care lucrez pe parte de lemn și respectiv oțel. După ce prototipul este gata, îl supun la teste fizice și-mi invit cunoscuții să-mi spună ce părere au despre el. Apoi, dacă totul decurge normal, merg cu acest prototip, împreună cu releveul tehnic, la atelierele cu care lucrez, pentru a obține cotații și a realiza o serie de produse.

De ce dificultăți vă loviți în afacerea dumneavoastră?

Dificultățile sunt de obicei pe partea de producție, însă găsim soluții pe parcurs, pentru că oamenii cu care lucrez sunt dornici să facă lucrurile bine. În rest, da, există dificultăți de ordin fiscal, birocratic… ca în orice firmă, dar ne adaptăm.

Ce clienți cumpără produsele dvs.?

Având în vedere prețul deloc prohibitiv, cumpărătorul produselor Atelier Mustață este situat în pătura de mijloc. Designul produselor este unul modernist cu conotații retro și se adresează celor cu studii medii și superioare, celor care doresc un produs autentic, aerisit și realizat din materiale de bună calitate. Avem produse pentru toate categoriile de vârstă, de la 18 ani în sus.Nu ne limităm la categoria obiect pentru acasă, multe din piesele noastre de mobilier pot fi folosite în amenajări HoReCa sau în birouri. De asemenea, toți cei care vor să încurajeze dezvoltarea producției românești de calitate o pot face cumpărând produse românești, între care și cele de la Atelier Mustață.

Cum credeți că se va dezvolta brandul Atelier Mustață? Ce proiecte doriți să realizați?

Dorim să extindem paleta de produse și pentru asta avem deja în lucru două scaune de bucătărie și cafenea/bar. În  plus, dorim să realizăm două canapele. Apoi mai avem în plan realizarea unor produse de mobilier destinate copiilor. Momentan suntem pe piața din România, însă dorim să pătrundem și în spațiul european în viitorul apropiat.

Fotoliul Octav este inspirat din designul danez, cu influențe moderniste simple. Cadrul este din lemn masiv de frasin, tratat cu ulei, iar pernele sunt dehusabile.

AtelierMustata_Fotoliu_Octav1Atelier Mustata_Fotoliu Octav

Modelul Lena este inspirat din epoca socialist-modernistă a României anilor ’70. Cadrul este realizat din lemn masiv de frasin, tratat cu ulei.

AtelierMustata_Fotoliu_Lena_Galben

Fotoliul Alecu este realizat dintr-un cadru din țeavă pătrată de oțel, vopsit electrostatic cu vopsea mată. Tapițeria este din piele de vită sau textilă. L 70 x l 55 x h 70 cm

AtelierMustata_Fotoliu_Alecu3Măsuța Mara unește forme simple în două tipuri de lemn, iar designul ei este inspirat din anii ’70. Picioarele sunt realizate din lemn de frasin, tratat cu ulei. Cadrul cu sertar este din placaj de mesteacăn. L 70 x l 40 x h 47 cm

Atelier Mustata_Masuta_Mara

Atelier Mustata la Romanian Design Week - 2016
Atelier Mustață la Romanian Design Week – 2016

Ciprian Andrei are 39 de ani, este absolvent al Liceului „Nicolae Tonitza”, licențiat în drept și masterand în publicitate. Ultimii 15 ani a lucrat în vânzări de publicitate TV. Este pasionat de designul de obiect. Brandul său, Atelier Mustață, a fost fondat anul trecut. www.ateliermustata.ro

Ciprian Andrei-31

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply