REPORTAJ. Artă din peticele. Quilting. I

0
www.pixabay.com
www.pixabay.com
Dragă cititorule,
De la doamna Alexandrina Popescu din Bucureşti, o artistă a cusutului, am aflat mai multe informaţii despre tehnica quilting, o metodă prin care se creează cuverturi, cu rol decorativ, realizate din trei părţi componente: o faţă finalizată în stil patchwork (îmbinarea unor bucăţi de material, diferit colorate, după modele geometrice), o vatelină interioară şi un spate matlasat. Pasionată de quilting, gazda noastră s-a perfecţionat de-a lungul a aproape două decenii în această artă.
Ce materiale folosiţi pentru a crea un quilt?
Folosesc de obicei bumbac, cu o anumită textură, frumos colorat, cusut de mână sau de maşină, pentru a realiza faţa quilt-ului, adică partea de patchwork. La început nu găseam bumbac, erau doar nişte stambe de calitate, dar acum se găsesc materiale. Trebuie să fie însă o ţesătură nouă, firele să nu fie uzate şi întinse, pentru a putea tăia cu exactitate bucăţile. Eu cred că există o asemănare între quilt şi plapuma pe care bunicii o realizau la ţară.
Care sunt uneltele de care aveţi nevoie la quilt?
Înainte organizam cursuri în domeniu şi am format mai multe persoane. Un curs presupune un fel de alfabet în tehnica de lucru, pentru a învăța ce materiale folosești, ce unelte și ce calcule realizezi. Pentru a lucra ai nevoie de un cutter rotativ, special, rigle gradate cu unghiuri și dimensiuni în centimetri și inchi, mașini de cusut și de călcat și o planșetă pe care tai materialul în fâșii exacte.
Aveți nevoie de modele pentru a vă inspira?
www.cristiniculescu.com
www.cristiniculescu.com
Atunci când știi tehnicile nu ai nevoie de model și îți calculezi singură rezerva de cusătură, pentru că între petice trebuie păstrată o rezervă de cusătură exactă. Dacă rezerva nu este uniformă, cusătura iese strâmbă și se deformează modelul. De exemplu, prima etapă pe care trebuie să o înveți este să tai fâșii exacte. Și atunci, pentru a păstra, după ce am cusut, să zicem șapte centimetri, mai adaug de la început 1,5 cm pentru rezervă.
Cum vă procurați materiale și ustensile?
În prezent, există magazine online care comercializează astfel de produse. La Creativo, un eveniment care a avut loc în luna octombrie, s-au adunat croitori, vânzători de materiale și toți cei care lucrează în acest domeniu. Au fost workshop-uri și prezentări. De-a lungul timpului am participat și eu la evenimente și am prezentat modele și tehnica de lucru în reviste de specialitate. Prin intermediul unei bune prietene din Germania, care m-a învățat primele metode de lucru, am participat și la expoziții în străinătate.
Ce vă determină să creați quilt-uri?
Lumea mă întreabă dacă se câștigă bani, dar nu din orice poți să câștigi bani. Este o pasiune și probabil un mare beneficiu a fost faptul că am călătorit, am putut să vând câteva obiecte, lucru care mi-a permis să călătoresc și să cumpăr alte materiale. În străinătate este un hobby pentru femei la pensie, care își ocupă timpul liber. Pentru mine a fost o binefacere să am ceva de făcut, care să-mi și placă. În străinătate sunt magazine speciale, unde poți face cur-suri, poți cumpăra și poți organiza expoziții.
 
Continuarea reportajului o puteţi citi aici.
Text: Cristi Niculescu
Foto: www.cristiniculescu.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply