Arbuștii de citrice iernează foarte bine la rece (I)

0

Am citit cu plăcere articolul doamnei Constanța Drăgulescu din com. Pietrari, jud. Vâlcea (pag. 14-15 din Practic-Idei nr. 2/2009) și mi-a atras atenția problema pe care o are cu arbuștii de citrice, cei trei portocali aduși din Spania și cultivați la ghiveci, cărora le-au căzut frunzele și vă spun cum poate fi evitat acest neajuns.
Pentru că am de mulți ani arbuști de citrice: lămâi, portocal, grepfrut, anul trecut am cumpărat și calamondin, am putut să-mi dau seama că aceste plante iernează foarte bine  și economic la rece, într-o cameră neîncălzită, udate doar când afară era mai cald, foarte rar, foarte puțin, cu apă călduță. Lumina pătrunde prin perdea și este de multe ori difuză și din cauza vremii mohorâte de afară, deci nu au o lumină intensă. Nu am făcut trecerea de afară toamna brusc, ci am lăsat arbuștii până toamna târziu să se obișnuiască treptat cu răcoarea nopții și să-i mai mângâie la amiază soarele.
Căderea frunzelor și a fructelor este cauzată de schimbările bruște de temperatură, de umiditate, de lumină, după transferul plantelor de afară într-un spațiu protejat pentru iernat. Și eu am avut rezerve la început tot verificam plantele și am fost uimită să constat că arată bine și că nu le afectează temperaturi joase.
Mai mult decât atât, am scăpat de dăunătorii foarte greu de distrus – de păduchii țestoși – pentru că plantele rezistă foarte bine fără apă. Am învelit doar ghivecele cu pături, ca să le izoleze puțin de frigul din cameră.
În alți ani făceam foc și atunci trebuia să ud plantele mai mult și brusc apăreau păduchii țestoși pe care încercam să-i înlătur cu un tampon de vată înmuiat în apă cu săpun, operație destul de migăloasă și greu de făcut și din cauza țepilor de pe crengi. Insecticidele cu care trebuie să stropești sunt toxice și e necesar să deschizi geamul sau să scoți pomii afară în curte și pe balcon. Cel mai bun rezultat l-am obținut când am stropit cu Calypso (insecticid sistemic). Probabil dăunătorii devin rezistenți dacă aplici numai un fel de insecticid (Decis). Coloniile de păduchi țestoși care atacă ramurile și fruzele tinere produc un clei numit „rouă de miere“ care favorizează apariția unei ciuperci cu miceliu negru numit fumagină ce atrage și furnicile. Apariția lor vara este un semn că planta are păduchi țestoși și trebuie să iei imediat măsuri de stropire cu insecticid, după ce ai verificat frunzele și ai observat că au acești dăunători. În spațiu deschis, plantele se stropesc ușor, altfel acești dăunători cuprind ramuri întregi în frunze și trebuie să înlături din crenguțe pentru a stopa extinderea la restul pomului.
Caută și a doua parte a articolului să afli lucruri doarte impoartante despre citrice!
Dorina Condrat, Mediaș, jud. Sibiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply