Aranjamente armonioase în grădină

0

Vrei să creezi câteva aranjamente armonioase, care să stârnească admirația tututor? Ține cont de efectele pe care le poți obține din alegerea inspirată a culorilor. E greu să dai rețete în acest sens, dar ia în considerare câteva sugestii exemplificate prin plantele cu bulbi, acum în plin sezon de plantare. Când combini diverse flori, nu uita că o condiție de bază a frumuseții este armonia de culori.

aranjamente armonioase flori mov si roz
Foto: Flori Lixăndroiu

Flori potrivite pentru aranjamente armonioase în grădină

Mizează pe contraste! De exemplu, albul și galbenul își răsfrâng strălucirea asupra nuanțelor închise, iar culorile complementare, ca albastrul și portocaliul sau movul și galbenul, se pun în valoare reciproc. Cultivatorii de brândușe, lalele și narcise au avut în vedere astfel de efecte la florile cu atâtea desene de culori pe petale!

Folosește tehnica petelor sau stropilor de culoare. Câteva lalele roșii își sporesc strălucirea ca grup într-o mare de anemone, narcise sau zambile albe și sunt mai prețuite dacă sunt răspândite printre aceste flori.

Caută rafinamentul cu aranjamente cu flori “ton pe ton”. Găsești în magazinele de profil combinații cu bulbi de diverse plante, de pildă toate albe, roșii sau galbene… Unele înfloresc simultan, într-un tablou elegant în culoarea aleasă, altele – pe rând și asigură o pată din culoarea dorită mai mult timp.

Adu în grădină combinațiile de nuanțe ale unei singure culori: roz, bleu, lila. Sunt adevărate comori de armonie și împrăștie în jur farmecul frumuseții lor delicate.

Aranjamente armonioase poți obține încercând alăturări bicolore, ca lalele cu petale roz tivite cu alb și narcise albe cu coronula roz sau lalele mov cu altele albe doar tivite cu mov. Ai grijă să înflorească simultan și nu te supăra dacă în timp unele lalele își pierd aspectul inițial.

Combinațiile de culori inspirate se evidențiază mai bine când și înălțimile florilor sunt diferite. Cele mai înalte flori ies ca niște săgeți dintre celelalte.

Articol adaptat din revista Casa lux – octombrie 2010

Autor: Flori Lixăndroiu

 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply