Animalele iarna

0

Monica Viericiu
Foarte mulți dintre noi suntem iubitori de animale, potrivit unui studiu recent aproape jumătate dintre locuitorii de la orașe dețin un animal de companie, majoritatea câini sau pisici. Dar cum ajutăm necuvântătoarele iarna?
Pentru animalele domestice, care nu stau în casă, pentru a le ajuta în perioadele foarte friguroase, apa și hrana umedă se încălzește. Adăposturile se verifică pentru a asigura un minimum de confort termic. La nevoie se instalează și o sursă de iluminat, cu bec care să încălzească, așa cum este cel folosit pentru puișorii abia ieșiți din găoace. La animalele care au fost îngrijite astfel, productivitatea este mai mare decât la cele tratate mai cu indiferență, de exemplu păsările de curte care au fost bine hrănite au ouat mai mult decât restul. Ca și la oameni, reglarea temperaturii corpului în condiții de climat neprielnic se face cu consum intens de energie, deci este necesară suplimentarea hranei când este foarte ger și administrarea de furaje de bună calitate. Tot pentru menținerea temperaturii propice în adăpost, așternutul din paie, tulpini de porumb, rumeguș, după caz, trebuie schimbat regulat. Pentru animalele mai firave, de exemplu viței, căței, se găsesc în comerț covorașe încălzitoare prevăzute cu o rezistență electrică. Se pot face și pe comandă, în funcție de dimensiunile solicitate de cumpărător. Cum aglomerația de animale în adăposturi favorizează răspândirea bolilor și a paraziților, efectivul de animale se controlează periodic și se administrează vaccinurile specifice.
Animalele de companie care se scot la plimbare pentru necesități fiziologice, sunt sensibile la ger, așa că rasele de câini cu păr scurt au nevoie de hăinuțe adaptate taliei și conformației. Plimbările se vor scurta, iar odată ajunși acasă animalul trebuie spălat pe labe fiindcă pentru dezghețare se împrăștie sare, cea care rămasă între gheruțe va genera disconfort, mâncărimi sau răni. Odată adus câinele în casă, dacă este ud de la apă sau zăpadă, trebuie șters energiec pentru  a se usca pe blană.
Iar dacă iubești animalele, ai grijă și de păsările cerului în împrăștie fărâmițe din hrana ta, un colț de pâine poate salva o viață. Pentru a putea ficonsumate,  bucățelele de pâine să fie cât mai mici. Și căutați să dați și animalelor apă fiindcă odată sosit gerul apa îngheață peste tot, iar mâncarea la fel, deci nu poate fi folosită.
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply