Am renovat prispa casei părinteşti

0
Stela Croitoru
Stela Croitoru
Dragii mei,
Timp de 10 ani m-am chinuit să întrețin prispa. Era făcută cu 25 de ani în urmă şi nu a avut armătură, a crăpat prin mijlocul ei de-a lungul. O lipeam cu ciment, dar iar crăpa. Așa că am luat măsuri.
Stela Croitoru, Bârlad, jud. Vaslui
Anul trecut m-am hotărât, împreună cu mama care locuieşte acolo, să facem ceva s-o renovăm. Am cumpărat o maşină cu piatră, 10 saci cu ciment, o bucată mare de plasă de sârmă. Cel mai greu a fost de găsit meseriaşi, cam două luni am stat cu grămada de piatră la poartă. Am chemat un tânăr care auzisem că se pricepe; a văzut, mi-a spus că el rezolvă cu 5 roabe cu piatră şi 5 roabe de ciment, deoarece recuperează şi cimentul ce-l scoate din prispa veche. Urma să vină după ce termina o altă lucrare. Am aflat ulterior că începuse mai multe lucrări, cum fac majoritatea, şi mă ținea încurcată. Întâmplarea a făcut să merg acasă la țară cu un fost coleg cu maşina. Acesta văzând piatra m-a întrebat ce vreau să construiesc. I-am spus despre ce era programat să fac, dar că nu găsisem meşter. El s-a văzut cu un alt consătean pe care îl cunoştea şi ştia că se pricepe, deoarece împreună cu el construise o troiță. A doua zi mi-a venit cel ce urma să execute toată lucrarea la poartă. Este vorba de Costel Trif, căruia îi port un mare respect, căci a fost trimisul lui Dumnezeu.
O zi întreagă a lucrat la spart cimentul cu târnăcop şi rangă. La turnare mai trebuiau doi oameni. În acea zi a trecut pe drum un tânăr dintr-o familie respectabilă, venea de la lucru. A vorbit Costel cu el dacă poate să vină la făcut mortar, ei mai lucraseră împreună. Este Alexandru Apostu, un tânăr de mare laudă şi vrednicie, care a acceptat. Mai spre seară a trecut pe drum un tânăr care s-a mutat de curând în sat cu familia. Doar l-am întrebat dacă poate şi acesta a acceptat să participe la acea lucrare. Am căutat o betonieră pe la trei familii care ştiam că au aşa ceva, dar doar unui tânăr i s-a făcut milă şi mi-a dat-o. Lucrarea cea mare a fost făcută de Costel Trif, el a meșterit cofrajul, a măsurat, i-a lăsat scurgere pentru apă cam de 2 cm. Panourile pentru cofraje le-am luat de la biserica din sat. Erau aduse pentru construirea clopotniței. Toate au mers ca unse, ajutată fiind de oameni cu suflet mare. Fratele meu mi-a adus cu tractorul un butoi de apă de 200 de litri şi am mai cumpărat 10 saci cu ciment, căci nu mi-au ajuns cei 10, dar am mai folosit doar 2.
Să vă relatez cum am rezolvat cu piatra. M-a ajutat soțul finei mele de botez, Valentin, doar a dat un telefon la cineva care se ocupa cu aşa ceva. Eram la țară, cu o zi înainte o sărbătorisem pe mama, care împlinea venerabila vârstă de 90 de ani. Mă pregăteam împreună cu soțul să plecăm la gară să ne întoarcem la Bârlad, când a oprit maşina cu piatră la poartă. A basculat, i-am dat 400 lei, cât a cerut. Dar numai jumătate din piatră am folosit-o la prispă, restul, la o săptămână am prins curaj, meşterii iscusiți îi aveam, aşa că am turnat şi o alee pe lângă prispă, lungă de 10 m şi lată de 90 cm. La altă săptămână am mai turnat pe partea laterală a casei o alee lată de 50 cm şi lungă de 6 m şi în fața unui grajd, una de vreo 3 m lungime şi 1 m lățime.
Cât m-a costat mai precis renovarea prispei
12 saci ciment – 240 lei
piatră – 200 lei
plasă sârmă – 75 lei
transport ciment – 35 lei
închiriat betonieră – 30 lei
transport apă şi ciment – 50 lei
transport betonieră – 5 lei
meseriaşul principal – 200 lei
ceilalți 2 meseriaşi – 100 lei
În total am cheltuit 935 lei, dar sunt mulțumită de ce am reușit să facem.
Doresc întregii echipe redac-ționale multă sănătate, la fel şi cititorilor!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply