Am placat căsuța de lemn cu lambriu american

0
Foto: Georgeta Viorica Jipa
Georgeta Viorica Jipa, București
Dragă redacție,
Citesc cu drag și interes revista de la apariție. Am învățat multe din scrisorile cititorilor și avem ceva realizări aplicându-le. N-am scris niciodată, dar acum m-am hotărât să vin la rândul meu în ajutorul cititorilor. Vă împărtășesc din experiența mea privind montarea lambriurilor americane.
Sătui de aglomerația orașului, ne-am făcut o căsuță de lemn la 30 km de București. Inițial arăta foarte frumos, dar, cu trecerea anilor, orice am fi dat pe lambriuri, lemnul se înnegrea, bineînțeles neuniform, casa căpătând un aspect mohorât.
Pentru că ni se părea complicată și laborioasă tencuirea și zugrăvirea, am optat pentru soluția lambriurilor americane. După ce am văzut o mostră de acoperire la un magazin de specialitate, am studiat-o, am cumpărat materialele și ne-am apucat de treabă (eu și soțul meu).
Îmbrăcarea casei, care are 8,40/7,80 m și o înălțime la coamă de 5 m, ne-a luat aproximativ 10 zile. Cu această ocazie am făcut și izolarea cu polistiren.
Lambriurile americane se prezintă sub forma unor plăci de 3,85 m pe 0,08 m și se vând în pachete de 10 bucăți. Pe lângă acestea, sunt necesare niște profile (bandă de pornire, profil de colț, profil terminație).
Materialul se taie cu foarfeca de tablă pentru porțiunile mici, sau cu ferăstraul circular de mână cu pânză pusă cu dinții invers pentru tăierile mai lungi.
Ca să nu rupă materialul, trebuie folosită o pânză cu dinți mărunți. Plăcile se pun întrețesute cu tăietura oblică sau dreaptă, iar îmbinarea se face în același sistem ca la parchetul laminat. Plăcile sunt mărginite pe o latură de un șir de bride prin care se prind de perete cu holzșuruburi. Acestea vor avea o lungime egală cu grosimea polistirenului plus 1 cm pentru prinderea în lemn. Holzșuruburile se pun din 30 în 30 cm. Bridele au o lungime de 2 cm care permite contracția și dilatarea în funcție de anotimp, fără a deranja amplasamentul.
Lambriurile acestea se găsesc în culorile alb, bej, culoarea untului și vernil. Sunt garantate 20 de ani, iar culorile nu suferă modificări la razele UV. Prezintă și avantajul că se pot spăla ușor cu furtunul cu apă.
Mare atenție! La cumpărarea materialului, trebuie să aveți în vedere un plus de 20% din cantitatea estimată, deoarece sunt pierderi la panta acoperișului.
Pentru că eram antrenați, am îmbrăcat și magazia unui prieten și vă trimit fotografii cu această operație. Prețul materialelor nu este foarte mic, dar nici foarte mare. De exemplu, pentru magazia prietenilor noștri, materialul pentru o suprafață de 30 mp a costat 1.100 lei.
Sper ca experiența mea cu acest tip de lambriu să folosească cititorilor revistei.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply