Am amenajat bucătăria

0
RENOVARI Natalia Neagu 4
Natalia Neagu
Dragă redacție,
Vă mulțumesc pentru premiile pe care mi le-ați acordat. De această dată vă scriu despre renovarea bucătăriei noastre, pe care am terminat-o în 2012, dar nu am avut poze să vă arăt cum ne-a reușit.
Natalia Neagu, com. Stoeneşti, jud. Argeş
Dar să vă povestesc de la început. Am demolat soba de gătit cu plită, pe care o aveam şi am recuperat materialele: cărămida, plita, uşile, grătarul, dar şi plăcile de gresie cu care fusese îmbrăcată aceasta. Apoi am căutat materialele necesare, măsurând de mai multe ori şi făcându-ne şi o schiță de amenajare a bucătăriei, deoarece este mică de 3,2×2,5 m, având şi 2 uşi, una de ieşire spre un hol, spatele casei şi baie şi una de intrare în living, o fereastră de 1,20×0,70 m, iar pe un perete este montat caloriferul de fontă. Deci, este sațiul foarte mic, ca atare am făcut astfel încât să avem toate dotările necesare: chiuvetă, boiler pentru apă caldă, aragaz, cuptorul cu microunde, dar şi hota, dulapuri cu sertare pentru alimente, veselă etc.
Menționez că mobilierul care se vede în fotografii este proiectat, făcut şi vopsit de soțul meu, din lemn de brad geluit, dat întâi cu ulei de in, apoi cu baiț incolor. Îl avem făcut încă din 2003 şi montat. În prima fotografie se vede aragazul unde este camuflată butelia de aragaz, deoarece la noi nu sunt încă trase gaze, apoi avem un dulap cu 4 sertare, cel de jos fiind mai înalt decât celelalte 3, pentru tacâmuri, fețe de masă şi prosoape de bucătărie, alimente, dar şi vase. Unde este acum aragazul a fost soba de gătit pe care am desființat-o, iar între aragaz şi perete am făcut un blat pe un cadru de lemn cu un raft ascuns şi unde în spatele unei perdele se ascunde găleata de gunoi cu pedală. Blatul, ca de altfel şi toată mobila, este acoperit cu gresie de culoare bej, ca şi cea de pe pardoseaua
bucătăriei. Am înlocuit boilerul de 100 l cu altul nou de 80 l şi cuptorul cu microunde care ocupa loc pe blatul de lucru, a fost suspendat pe un suport făcut de soț, ca să nu ne mai deranjeze pe blat.
În spatele sobei nu era montată placă de gips-carton, aşa că am cumpărat şi o placă de gips-carton de culoare verde  (rezistentă la aburi) pe care a montat-o soțul, apoi a dat-o cu glet şi apoi am montat faianță albă şi am făcut tabla de şah cu faianță maro (9 bucăți), aşa cum am văzut în revistele Practic Idei şi ne-a plăcut. De asemenea a montat 2 prize duble, una pe peretele cu aragazul pentru hotă şi eventual alt aparat electrocasnic pe care-l foloseşti pe blatul de lucru, şi încă una pe peretele cu boilerul şi cuptorul cu microunde. Şi aragazul şi cuptorul cu microunde sunt cadou de la fiica noastră, Mădălina. Pe peretele dintre cele două uşi avem masa, care a fost realizată încă din 2003 de soțul meu. Este o idee preluată tot din revista Practic Idei. Este realizată pe semioval, tot din lemn de brad geluit şi dat cu ulei de in şi lac transparent. Noi fiind singuri, luăm masa în bucătărie, dar când avem musafiri punem masa în ligiving, unde avem spațiu suficient şi o masă de 12 persoane extensibilă. Deasupra mesei din bucătărie este suspendat un dulap de bucătărie renovat de soț. Deasupra aragazului am montat hota cu tubul de evacuare dus în locul burlanului de evacuare a fumului de la fosta sobă, pe care l-am folosit practic.
Menționez că nu avem loc în bucătărie, oricât am încercat, pentru frigider, de aceea îl ținem în living.
RENOVARI Natalia Neagu 2
Natalia Neagu
 
Este adevărat că este o situație deosebită, care nu ne prea convine, dar nu avem alte opțiuni deocamdată. Totuşi noi suntem mulțumiți că avem acum dotată bucătăria cu toate utilitățile, chiar dacă este mică.
Materialele necesare pentru renovare: aragaz cu 4 ochiuri şi cuptor – 780 lei, hotă cu tub de evacuare a aburului – 200 lei, boiler electric de 80 l – 375 lei, cuptor cu microunde – 200 lei, faianță albă 9 mp – 200 lei, 9 plăci faianță maro – 110 lei, o placă de gips-carton specială pentru bucătărie şi baie – 30 lei,chit de rosturi, glet, vopsea lavabilă albă, adeziv pentru faianță – 300 lei, 2 prize duble şi 1 butelie de aragaz nouă şi încărcată – 170 lei. Totul a costat aproape 550 euro, în afară de manopera care a fost făcută de soțul meu.
Îndemn pe toți cei ce vor să-şi renoveze sau să-şi facă ceva nou şi util să îndrăznească, să-şi facă întâi un plan, apoi să adune banii necesari şi să-şi achiziționeze materialele, dar nu de la primul magazin, trebuie căutat locul de unde puteți cumpăra mai ieftin şi de bună calitate.
Vă mulțumesc că existați şi vă doresc o vară frumoasă şi multe numere ale revistelor de acum înainte!

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply