Agave. Detalii si ingrijire

0

Genul Agave este unul extrem de generos numarand peste 300 de specii. Dintre acestea puține sunt cele recomandate pentru cultura în apartamente deoarece ating dimensiuni foarte mari, destul de repede, chiar dacă sunt ”ținute din scurt”. Frunzele lor au culoarea cenuşie, verde sau verde-albăstrui, iar marginile şi vârfurile au spini. În locul de origine înfloresc o singură dată la 10-15 ani, iar spicul floral depăşind șapte metri înălţime.

agave-202252_960_720
În condiţiile de la noi și în case înfloresc și mai rar, astfel că principalul lor rol decorativ este prin frunzele frumoase și spectaculoase. Faătul că înfloresc rar este foarte bine pentru că planta după înflorire şi maturarea fructelor, moare dar nu înainte de a produce mulţi lăstari care formează rădăcini. Acestea este modul natural de înmulțire

Agavele sunt originare din Mexic și există mai multe varietăţi de Agave care pot crește în apartamente.

Agava americana este cea mai cunoscută specie a genului. Are frunzele cărnoase, dispuse în rozetă, cu marginile ridicate, lungi de 1.5-2 m şi late de 18-20 cm, de culoare verde-cenuşie sau verde argintie. În vârful frunzelor are spini de 2-3 cm, de culoare neagră. Florile de culoare galbenă cu lungimea de 8-9 cm sunt grupate în inflorescenţe de tip panicul la capătul tijei florale care este înaltă de 4-5 cm.

Agava victoria este considerată specia cea mai frumoasă. Frunzele au 10-20 cm lungime, 5-7 cm lăţime şi culoare verde închisă cu dungi albe. Vârfurile frunzelor sunt albe şi au ţepi de culoare neagră.

agave-245674_960_720
Cel mai simplu Agavele se înmulţesc prin drajoni care se scot de la plantele mamă. Drajonii se plantează în ghivece cu diametrul de 12-14 cm în amestec format din o parte turbă, o parte pământ de frunze şi o parte nisip.

Agavele au nevoie de multă lumină, de aceea este bine ca vara să fie scoase afară, în curte, pe terase sau balcoane. Un truc foarte bun pentru plantele care pot fi duse în grădină este acela de a îngropa chiveciul în sol, în felul acesta planta are parte de nutrienți și beneficiază de un mediu mult mai prielnic comparatvi cu cel din casă. Evident vasul în care stă trebuie să fie permeabil.

Vara Agavele se udă relativ rar la 8-10 zile. Nu trebuie utat că sunt plante care trăiesc perfect la limita zonei aride a deșerturilor. Trebuie neapărat ca între două udări pământul din vas să se usuce.

Sursa foto: pixabay.com

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply