Acvariul cu pești

0

Monica Viericiu
Peste jumătate dintre românii care locuiesc la orașe dețin cel puțin un animal de companie. Dacă îți dorești un companion care să nu lase păr prin casă, să nu facă gălăgie, dar care să te destindă când ajungi acasă, cumpără un acvariu cu pești.
Mișcarea lină a micilor animăluțe calmează și relaxarează, în plus acvariul este ușor de îngrijit. În principiu cu cât este mai mare, cu atât este mai ușor de întreținut ecosistemul. Desigur, periodic se curăță: se înlocuiește parțial apa (niciodată toată deodată), se șterge sticla fiindcă se depun alge (mai ales dacă acvariul primește lumină naturală), se curăță filtrele, se șterg eventualele decorațiuni, se tratează apa.
Foarte important pentru sănătatea peștilor este ca înlocuirea apei să nu fie prea stresantă, adică să folosești apă la aceeași temperatură, cu proprietăți similare, fără clor, de aceea apa de la rețea se ține în vase descoperite cel puțin 24 de ore pentru a se evapora clorul. Sticla se șterge pe interior cu ajutorul a doi magneți, unul aflat pe interior și altul pe exteriorul acvariului. Mișcându-l pe cel de afară, cel din interior îl urmează și curăță pelicula de alge depusă pe sticlă.  Pentru eliminarea reziduurilor care nu sunt absorbite de filtrul de apă, se aspiră cu un furtun subțire pe fundul acvariului. Reține că toată mâncarea pe care o dai peștilor, după digestia acesteia se întoarce tot în apă, unde se descompune, așa că nu exagera cu hrănirea și dă-le doar cât să o consume pe toată. Interesant este că nu toți peștii mănâncă la fel, unii preferă să culeagă granulele de la suprafața apei, alții pe cele de pe la mijlocul acvariului, în timp ce altora le place să scormonească pe fundul apei. Cei din urmă sunt foarte utili la menținerea ecosistemului, de aceea fiecare acvariu trebuie populat cu câțiva pești sanitari. Cei mai comuni sunt maronii cu pete, dar sunt și albi și albăstrui.
În principiu, dacă le asiguri condițiile optime de mediu (căldură, aerare, apă de calitate) și hrană potrivită, peștișorii nu se îmbolnăvesc, dar de fiecare dată când aduci un nou locatar în acvariu, există riscul de contaminare. În acvariu se adaugă, la fiecare înlocuire a apei, puțină sare de bucătărie (fără iod) si câteva picături de albastru de metil, cu rol dezinfectant. Totodată găsești în magazinele petshop și alte soluții menite să ajute la întreținerea acvariului.
Foto: www.pixabay.com
 

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply