Accente industriale I

0
Tonurile de gri, culorile de pământ predomină
Iulian Iacob
Dragă cititorule,
Spaţiul locuit poate suferi mii de transformări spectaculoase, totul ţine de personalitatea noastră, de dorinţa de a ne schimba, de curaj. Şi cum îndrăzneala se cultivă, inclusiv prin exemple, iată câteva amenajări cu aer special, unde obiectele în stil industrial, folosite ca accent, aduc o prospeţime aparte, utilă într-un living modern, un birou.
Când am văzut primele imagini cu spaţiul unde urma să realizăm coperta(www.dsocialkitchen.ro), am rămas placut surprinsă de designul proaspăt. M-au atras obiectele cu aspect industrial care dau o energie specială întregului ansamblu şi care s-ar potrivi în multe locuri; nu doar în baruri, restaurante ori showroom-uri, ci în apartamente obişnuite, în birouri, camere de tineret, ateliere personale. Stilul industrial a depăşit stadiul de tendinţa şi se regăseşte tot mai des în alegerile designerilor când vine vorba de amenajari moderne. Este un stil al contradicţiilor, noutatea fiind de fapt un obiect sau un spaţiu vechi într-o viziune inovatoare, cum ar fi o partitură muzicală clasică interpretată la butoaie în loc de tobe.
Totul a început prin anii ‚40, în New York, mai precis în cartierul Manhattan, când multe firme au renunţat la sediile din oraşe, mutându-se către periferii, iar clădirile rămase au devenit interesante pentru investitori şi au fost transformate în spaţii comerciale sau locuibile. Mulţi dintre noii locatari au fost artişti care şi-au lăsat a
Stilul industrial te provoacă să fii inovativ, să reciclezi
Iulian Iacob
mprenta asupra locului. Interesant este că arhitecţii şi designerii implicaţi au sesizat imediat valoarea estetică a elementelor găsite acolo şi le-au integrat în proiect. Se păstreaza ferestrele tipice, generoase, cu multe ochiuri de geam, conductele de metal se transformă uluitor în balustrade, etajere de cărţi, structuri pentru scaune etc., butoaiele de tablă ajung fotolii, caloriferele devin scaune sau suporturi de masă şi tot aşa.
Fiecare obiect îşi spune povestea lui. Aspectul general este simplu, funcţional, sobru, masculin, caracterizat prin abundenţă de elemente metalice (fier, inox sau cupru) finisate modern sau vintage, texturi diverse, prezenţa lemnului neprelucrat, a betonului, predominanţa de griuri, marouri ce imită lemnul, negru, toate luminate de câte o pata de culoare, de obicei galben stralucitor, albastru cobalt, turcoaz sau roşu.
Continuarea acestui articol o puteţi citi aici.

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply