Rozmarinul din gradina si din farfurie

Rozmarinul din gradina si din farfurie

Distribuie articolul pe:

Rozmarinul din grădină şi din farfurie… Încă din antichitate, rozmarinul a avut numeroase utilităţi: s-au preparat reţete medicinale, cosmetice şi culinare. S-au confecţionat chiar şi instrumente muzicale!

Rozmarinul din grădină – sfaturi de cultivare

Rozmarinul, o plantă veşnic verde perenă, lemnoasă, îşi are originea în Uruguai şi pe ţărmurile Mării Mediterane, de unde şi numele de rosmarinus, care în limba latină însemnă „roua mării”.

Citeşte şi Scânteioarele multicolore din grădină

Rozmarinul din grădină se simte bine în locurile protejate şi însorite, într-un sol bine drenat. Nu suportă umezeala şi nici prea mult îngrăşământ. Cultivată într-un sol mai calcaros, planta creşte mai puţin, în schimb este mult mai parfumată. Respectându-se aceste condiţii, rozmarinul este foarte uşor de întreţinut, recomandat grădinarilor începători.

Frunzele de 2-4 cm lungime se dezvoltă sub formă de ace (amintesc de cele ale coniferelor), cu un puf fin pe partea inferioară şi cu miros puternic aromat. Florile mici, foarte iubite de albine şi variate în culoare (alb, roz, violet sau albastru), apar până spre sfârşitul verii. Unele varietăţi înfloresc aproape în continuu.

Citeşte şi Grădina de la ţară, câteva sfaturi

Rozmarinul târâtor se potriveşte foarte bine în rocării alături de Lemnul Maicii Domnului (Santolina chamaecyparissus) şi crăiţe (Tagetes). Soiuri precum „Irene”, cu flori mari de culoare albastru-viole,t sau „Lockwood de Forest”, cu flori albe, se pot cultiva foarte bine în coşuri suspendate pe balcoanele însorite.

Alături de trandafirii căţărători, tufele de rozmarin dau bine în grădinile rustice. Foarte interesante sunt soiurile „Golden Rainbow”, cu frunze pestriţe, şi „Pinkie”, cu flori roz. Tufele de rozmarin pot fi cultivate şi sub formă de bonsai.

Rozmarinul din farfurie: tartă cu fructe şi rozmarin

Ingrediente: 600 g fructe (prune, caise etc.), un rulou de aluat franţuzesc (foitaj), 150 g zahăr pudră, 50 g unt, două crenguţe de rozmarin, o lingură de ulei.
Mod de preparare: Se scot sâmburii fructelor fără a le rupe. Se îmbracă o formă de tartă unsă cu ulei cu aluatul franţuzesc, se înţeapă aluatul cu o furculiţă şi se aşează fructele. La mijloc se pun crenguţele de rozmarin, se presară cu zahăr şi bucăţele de unt şi se dă tarta la cuptor (încins bine înainte) timp de 30 de minute.

Citeşte şi Sfaturi pentru grădina de legume

Articol publicat în revista Casa şi grădina
Text: Patricia Uşurelu
Foto: © Marnel Tomić –  Fotolia.com
Distribuie articolul pe: