Căldărușa sau Columbina, domnișoara grădinilor de vară

Căldărușa sau Columbina, domnișoara grădinilor de vară

Distribuie articolul pe:

Căldărușa sau columbina este o domnișoara a gradinilor de vară. Căldărușa este o plantă înaltă cu flori spectaculoase colorate intens de la alb, roz, portocaliu și mov până la albastru, violet, albastru-violet, albe-verzui, dar și în combinații între aceste culori. În plus planta face parte din categoria florilor de grădină foarte rezistente, care stau la fel de bine și în curte, în grădina cu flori, și în vaze.

căldărușa (2)

Citeste si: Fereastra cu flori. Cateva sfaturi pentru jardiniere

Căldărușa face parte din familia Ranunculaceae, este o plantă perenă, înaltă – poate ajunge până la  80 -90 de centimetri înălțime, formează tufe bogate, cu tulpini ramificate și flori frumos colorate. Frunzele sunt verzi, iar florile au diametru mare de 4-5 centimetri cu cinci petale, cinci sepale și numeroase stamine vizibile și foarte decorative.

căldărușa (1)

Fiind o plantă perenă depinde de evoluția vremii, dar de regulă, Căldărușa înflorește la finele lui mai până în luna iulie, chiar și august, în verile mai calde.

Planta este rezistentă la frig, dar preferă un loc însorite, tolerând și zonele cu semi-umbră. Deși perne Columbinele au o viață scurtă, având puterea de a înflori din aceiași rădăcină doar 4-5 ani, după care își pierd vigoarea și trebuie reînnoite.

Citeste si: Socul, taierea ca arbust decorativ

Planta nu trebuie udată foarte mult. Are nevoie de cantități mici de apă pentru că este una din plantele care rezistă bine la secetă.

Solul trebuie să fie bogat în materie organică și să aibă cel puțin o parte nisip grosier pentru drenarea apei. Căldărușa nu rezistă în sol lutos.

În lunile de primăvară și vară solul poate fi fertilizat cu îngrășăminte ce conțin azot, potasiu, fosfor și oligoelemente (bor, magneziu, cupru, fier, mangan, zinc), care au un rol important în creșterea și înflorirea plantelor.

Fără fertilizare florile sunt rare și diforme.

Căldărușa este sensibilă la dăunători, este atacata frecvent de afide și ciuperci care pot fi combătuți cu pesticide.

Citeste si: Cum scapi de afide

Înmulțirea plantei se face prin semințe care se pot însămânța primăvară sau toamnă în luna octombrie. Căldărușa se poate însămânța singură, astfel că an de an vor fi mai multe, dar numai dacă plantele sunt viguroase și sănătoase, iar solul unul potrivit pentru nevoile plantei.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Distribuie articolul pe: