Cum scapi eficient de afide, păduchii plantelor

0

Păduchii plantelor sunt o pacoste! Pentru că strică florile și pot ucide plantele, am adunat cele mai bune sfaturi care să te ajute să scapi de afide în mod eficient și natural.

Păduchii plantelor sau afidele sunt dăunători des întâlniți pentru unele specii. Astfel, trandafirii, Mâna Maicii Domnului, Clematis, unii arbuști, dar și diverse specii de foioase sunt atacate de acești paraziți.

Cum recunoști afidele?

afide

Afidele au culoare verde-cenușie sau neagră, sunt mici și trăiesc în colonii pe spatele frunzelor, pe vârfurile lăstarilor și pe lujeri. Prezența lor este masivă în lunile mai și iunie, atunci când sug seva plantelor, împiedică dezvoltarea acestora și, uneori, pot omorî plantele mai tinere.

Afidele au un ciclu de dezvoltare anual cu patru generații în fiecare an. Insecta depune ouăle în solzii mugurilor în luna octombrie și iernează în stadiu de ou. Primăvara (de regula în luna mai sau îndată ce mugurele crapă) apar larvele, care trec pe fața inferioară a frunzelor. Din acestea apar femelele care vor depune viitoarele ouă, iar ciclul se reia.

Frunzele atacate de afide se deformează, se îngălbenesc, iar pe partea dorsală a celor infestate se poate vedea cu ochiul liber colonia de afide. Acestea lasă o pastă lipicioasă care sufocă frunza.

Tunderea arbuștilor și a trandafirilor toamna poate întrerupe ciclul de dezvoltare, dar dacă afidele au apărut pe o plantă, cea mai bună soluție este tratarea acesteia și tunderea severă în toamnă. Tratamentele trebuie reluate în primăvara următoare pentru a îndepărta toate coloniile.

Citește și: Vrei să ajuți albinele? Ai grijă de păpădii

Cum scapi eficient de afide?

Tratamentele chimice sunt eficiente și distrug complet afidele. Este nevoie de două-trei reprize de stropiri, în zile calde, fară ploaie, pentru a distruge complet afidele. Este obligatorie și o bună curățare a solului toamna și primăvara, prin îndepărtarea tuturor resturilor vegetale și arderea lor.

Există și metode tradiționale care te pot ajuta să scapi de afide, mai ales în cazul atacurilor la trandafiri, pomi cu flori și arbuști decorativi. Aceste metode trebuie aplicate de îndată ce afidele își fac apariția și preventiv de alte două-trei ori după ce dispar.

Metode naturale pentru îndepărtarea păduchilor plantelor

paduchi plante

Spalarea cu un jet de apă puternic îndepărtează afidele și le omoară. Metoda are o eficență redusă, dar aplicată la primele semne ale atacului este utilă.

Pulverizarea unei soluții de apă cu săpun de casă este de asemenea eficientă. Rade puțin săpun de casă și lasa-l să se dizolve în apă caldă. Ai nevoie de 3 linguri de săpun ras la un litru de apă. Soluția rezultată se împarte în două. Se diluează fiecare parte cu un litru și jumătate de apă și se fac două pulverizări la interval de două zile.

Plantarea de tufe de cimbru și levănțică în apropierea trandafirilor îi ferește de atacul afidelor, aceste plante având mirosuri care îndepărtează păduchii.

Ceaiul de cimbru sau cel de levănțică (foarte concentrat) pulverizat pe plantele atacate este eficient, însă efectele apar după două-trei stropiri.

O altă sugestie este dușul cu apă amestecată cu alcool sanitar (o parte alcool, două părți apă). Soluția omoară ouăle și larvele mici, fiind un bun tratament în prima fază a atacului. Aplicat la timp, te poate ajuta să scapi de păduchi. Pentru mai multă siguranță, repetă tratamentul de câteva ori, la interval de două zile.

Ține cont și de faptul că buburuzele și vrăbiile sunt aliați de încredere în lupta cu afidele!

 

 

 

Sursă foto: iStock

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply