Gradina parcelata. Cateva reguli si un mic plan de lucru

Gradina parcelata. Cateva reguli si un mic plan de lucru

| | Otilia Ignat
Distribuie articolul pe:

Grădina parcelată este una din cele mai bune abordări pentru grădina de legume din spatele casei sau de pe lângă casă. Marele avantaj pe care îl are grădina parcelată este faptul că îți poate oferi toate legumele și verdețurile de care ai nevoie, pentru propriul tau consum, pe un spațiu relativ mic. Ceea ce face ca suprafața de teren să fie foarte productivă este tocmai organizarea și rotația culturilor, posibilă în grădina parcelată.

gradina parcelată

Primul pas pe care trebuie să-l faci pentru a realiza grădina parcelată este să delimitezi clar locul fiecărui soi. Trebuie să iei în calcul nevoile fiecărei plante, necesarul de lumină și spațiu pentru o bună dezvoltare.  Poți combina mai multe soiuri de legume, dar trebuie să le alegi în funcție de compatibilitatea lor, de specificul fiecăreia și orientarea terenului, pentru ca plantele înalte să nu le umbrească pe cele joase. În plus trebuie luată în calcul rotația culturilor, fiecare legumă poate reveni pe acelaşi loc după trei ani.

Citeste si: Lucrarile de primavara in gradina. O lista de prioritati

Semănarea în grădina parcelată se poate face foarte organizat. Salata, ceapa, fasolea, ridichile se pot semăna în etape decalate, la intervale de 5-10 zile, pentru a prelungi sezonul de recoltare.

Una din regulile obligatorii pentru grădina parcelată este rigurozitata amenajării. legumele și alte plante – inclusiv flori – trebuie aranjate perfect organizat, în șiruri și rânduri. În felul acesta spațiul este folosit cu eficiență maximă, iar riscul aparției buruienilor mic. Și estetica amenajării contează foarte tare, pentru că deși ai plantat  – de exemplu, doar legume, grădina parcelată este foarte decorativă, dacă este bine îngrijită și corect amenajată.

Poți finisa zona unde se află amenajată grădina cu dale de piatră, pietriș, poți înâlța straturile, pe principiul grădinilor romane. Poți combina tufele și legumele cu arbuști, dar poți organiza gradina parcelată și pe tipuri unice de legume în zone perfect delimitate.

Citeste si: Plante care se ingrijesc usor

Este foarte important ca solul să fie bine pregătit înainte, să alegi răsaduri de calitate, să îmbogățești solul cu nutrienți și fertilizatori, să uzi constant grădina și să o urmărești pentru a interveni imediat ce apar probleme sau semnele unor atacuri ale bolilor sau dăunătorilor.

Citeste si: Aster, steluta sau ochiul boului pitic. Flori de toamna

Un ultim sfat important, fie că ai o simplă grădină de legume, fie că vei alege soluția unei grădini parcelate. Alege doar cîteva soiuri de legume pentru fiecare perioadă din an. Nu semăna suprafețe mari cu aceiași plantă și nu planta prea multe răsaduri de același tip. Alege doar cîteva dintre cele pe care familia ta le consumă uzual și concentrează-te pe acestea.

Sursa foto: Thinkstock/Guliver

Distribuie articolul pe: