Lunaria, pana zburătorului

1

Petrea Chiru, Galați
Dragi prieteni,
Vă prezint o plantă de grădină, dar căreia dacă i se asigură condițiile necesare (spațiu aerisit și penumbră) crește și în balcon. Este Lunaria annua, popular se numește „lopățea” sau „pana-zburătorului”.
Lunaria annua aparține familiei Cruciferae (Brassicaceae) cu varietăți care au flori purpurii, roz-purpurii și albe. Acestea sunt mici cu 4 petale adunate într-o inflorescență bogată (racem) care se formează spre sfârșitul primăverii. Spectaculoase sunt fructele numite „silicule” care sunt late, în formă de elipsă (ovale) cu câteva semințe maronii turtite și ele. Inflorescența ramificată (racem comus, mai precis) crește până la 60-70 cm înălțime.

lunaria pana zburatorului
Foto: Petrea Chiru
Pe ea sunt prinse fructele (silicule) care au trei pereți (o caracteristică a multor plante din familia botanică amintită). Când fructele au ajuns la maturitate, în august, se taie de la suprafața pământului, se îndepărtează frunzele, se lasă să se usuce părțile încă verzi ale tulpinii și inflorescenței, după care, când sunt suficient de uscate, se îndepărtează cei doi pereți externi ai siliculelor și cele 4-6 semințe aflate de o parte și de alta a peretelui mijlociu. Vor rămâne în final pe inflorescență doar pereții mediani ovali (diametrul lung de 3,5 cm, iar cel scurt de 2,5 cm), perlați (sidefați) de un efect deosebit. De aici provine și denumirea populară de lopățea (lopățică) ori pana-zburătorului. Pregătite astfel, inflorescențele pot fi folosite la confecționarea unor aranjamente florale.
Lopățica este nepretențioasă crescând pe orice sol bine drenat (pe care apa nu stagnează). Spontan, în locuri umbroase și stâncoase poate fi întâlnită specia Lunaria rediviva. Ca multe alte crucifere, lopățica este bienală (face semințe în al doilea an). Pentru aceasta se seamănă în mai-iunie, iar în toamnă (octombrie-noiembrie) răsadurile se plantează în grădină. Pentru îndepărtarea pereților laterali se prinde fructul lățit între degetul mare și cel arătător și se execută o ușoară apăsare și mișcare circulară a degetului mare.
Foto: Petrea Chiru

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

Leave A Reply