Cum ne afectează lipsa luminii naturale

0

Monica Viericiu
Odată cu sosirea toamnei percepem mai pregnant lipsa luminii. Și nu este de mirare fiindcă zilele se scurtează treptat până pe 22 decembrie când avem cea mai lungă noapte din an. Dar puținele ore de lumină naturală ne afectează. Află în ce mod.
Lumina solară este cea care ne ajută să ne reglăm ceasul biologic al organismului și implicit ritmul activităților cotidiene. Ea contribuie și la sintetizarea vitaminei D, atât de necesară în organism pentru sistemul osos. Acesta este și motivul pentru care medicii prescriu copiilor mici vitamina D (picături ori comprimate) de toamna până primăvara. Zile scurte înseamnă mai puțină vitamină D sintetizată, deoarece pentru acest proces depinde de cantitatea de lumină la care este expusă pielea.
Dar lipsa luminii nu afectează doar copiii, ci și oamenii maturi resimt anumite tulburări, acuză stări de oboseală, somnolență chiar și la primele ore ale dimineții, lipsă de rezistență la stres, irascibilitate, apetit dezechilibrat (fie crescut în special față de dulciuri, fie mult diminuat), dureri de cap, insomnii  și la cei cu tendițe depresive, problemele se acutizează. Aceasta deoarece lumina solară este decisivă și pentru secreția de melatonină (ce crește odată cu lăsarea întunericului), hormon ce influențează starea emoțională și somnul.
Ce am putea face pentru a compensa lipsa luminii? Mai mult exercițiu fizic, mai multe plimbări în aer liber, chiar și în zile înnorate pentru că tot mai apar câteva raze sau măcare beneficiem și de bruma de lumină care mai este. Se pare că efecte benefice au consumul de ciocolată neagră și banane. Se mai poate face terapie cu lumină, pentru care sunt necesare lămpi sau alte aparate medicale. În unele țări s-au amplasat oglinzi gigantice pe vârful munților, cu rolul de a reflecta razele soarelui pentru locuitorii din satele de la poalele masivelor.
Așadar dacă se anunță zile însorite nu rata ocazia să contribui la starea ta de sănătate și de bine și ieși la plimbare pentru a beneficia de orice rază binefăcătoare.
Foto: Monica Viericiu

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply