5 sfaturi utile. Cum poți cumpăra o casă la un preț derizoriu

0

casa apartamente noiDacă vrei să-ți cumperi o nouă casă, trebuie să știi cum să găsești cele mai mici prețuri.

96,6% dintre români locuiesc în propriile case sau în locuințele parinților sau altor rude apropiate, pentru care nu plătesc chirie. Statisticile sunt evidente: românii sunt cei mai numeroși proprietari de locuințe din Europa.

Cu toate acestea, în România există cel mai mare procent de suprapopulare a locuințelor, care este întâlnit în 51,6% din cazuri, conform Institutului european de statistică Eurostat.

Dacă nu ai cumpărat deja o casă, cele două aspecte menționate mai sus ne spun că există șanse statistice mari fie să-ți cumperi o locuință, fie să dorești să te muți la casă în următorii ani.

Acesta este și motivul pentru care n-am gândit să-ți oferim câteva sfaturi cu privire la modul în care ai putea cumpăra locuința ta de vis la un preț cât mai mic.

Calculează prețul pe metrul pătrat

Atunci când analizezi prețurile locuințelor, calculează prețul pe metroul pătrat de spațiu, raportat la zona în care vrei să cumperi casa. Acesta este, de altfel, singurul indicator de preț cu valoare reală și îți permite să compari prețul cerut de vânzător cu prețul mediu practicat într-o anumită zonă.

Dacă vrei să cumperi o casă, calculează atât metrul pătrat de locuință propriu-zisă, cât și metrul pătrat de teren din zona în care dorești să cumperi casa respectivă.

În cazul apartamentelor, calculele sunt mai simple. Prețul mediu de vânzare pe metrul pătrat este, în prezent, de peste 1.300 de euro în centrul Bucureștiului și de aproximativ 880 de euro în cartierele periferice. Cu toate acestea, există și variante mult mai bune decât atât. Spre exemplu, unul dintre aceste apartamente noi din București are preturi mai mici de 700 euro pe metrul patrat, iar proprietarii vor beneficia de acces controlat, paza permanenta, spatii verzi si gradini interioare, loc de joaca pentru copii, clinica medicala, supermarket, salon de infrumusetare si asistenta tehnica non-stop.

Cumpără o casă „la roșu”

Atunci când cumperi o casă, ai la dispoziție două variante: fie achiziționezi locuința la cheie, cu toate finisajele și îmbunătățirile gata efectuate, fie cumperi o locuință „la roșu”.

Cei mai mulți dintre dezvoltatorii imobiliari vând, în prezent, case noi, însă nefinisate. Acestea au un preț cu până la 15-20% mai mici decât în cazul în care locuința ar fi beneficiat de toate finisajele în momentul achiziției. Un calcul simplu arată că varianta „la roșu” este mai profitabilă decât cealaltă opțiune, însă vine la pachet cu o serie întreagă de bătăi de cap cu privire la continuarea lucrărilor de interior. Cu toate acestea, dacă banii sunt cei care contează, această opțiune te poate ajuta să economisești, până să te muți efectiv în noua ta casă, câteva mii de euro.

Caută o casă în afara orașului

Dacă vrei să cumperi o casă la un preț foarte accesibil, poți opta pentru o locuință la periferia orașului sau chiar în afara acestuia.

Singurul lucru la care trebuie să te gândești este infrastructura. Calculează cât timp faci de la potențiala ta casă până la locul de muncă, utilizând mijloacele de transport pe care le ai la dispoziție. Spre exemplu, după cum spunea sloganul unei campanii publicitare la o companie aeriană, afișat pe un banner de lângă aeroportul Otopeni, poți să faci „o oră până în centru, două ore până la Londra”. S-ar putea să ai, însă, o surpriză: ai putea petrece mult mai puțin timp în trafic, deplasându-te din afara orașului până la locul de muncă sau până în centru, decât petreci în acest moment.

Evită agențiile imobiliare

Cumpără casa direct de la proprietar sau de la dezvoltatorul imobiliar și evită înțelegerile intermediate de agențiile imobiliare. Acestea percep un comision în funcție de prețul de vânzare-cumpărare al casei, care ajunge chiar și la câteva mii de euro.

Participă la vizionarea locuinței alături de un expert

Atunci când mergi să vezi pentru prima dată o casă pe care ai putea să o cumperi, mergi împreună cu un expert în construcții sau măcar cu un prieten bun care se pricepe la astfel de aspecte sau a trecut deja prin această experienţă.

Fotografiile postate pe internet cu privire la starea locuinței pot fi înșelătoare. În plus, foarte mulți proprietari (și chiar dezvoltatori) se pricep să ascundă defectele de construcție, de aceea este bine să știi ce cumperi și să cunoști motivele pentru care ar trebui să negociezi cu mult mai multă determinare prețul cerut de vânzător.

 

Foto: shutterstock.com/Arndale

Comentarii Facebook

comentarii

Leave A Reply