5 reguli de siguranță în casă pe care copilul tău trebuie neapărat să le știe

1

reguli de siguranta

Copiii sunt într-o permanentă joacă și explorare, au încredere ușor în oameni și nu sesizează primejdiile din jur. Oricât ți-ai supraveghea copilul, este nevoie de doar câteva secunde de neatenție pentru a avea parte de o surpriză neplăcută.

Iar contrar așteptărilor, cele mai mari pericole nu sunt pe stradă sau la școală, ci chiar în locuința familiei. De aceea, părinții ar trebui să îi învețe pe copii încă de mici câteva reguli de bază, astfel încât ei să fie mereu în siguranță:

Să nu răspundă la ușă persoanelor necunoscute

Dacă ai în casă instalat un astfel de sistem de interfoane si sonerii, ușor de folosit pentru cei mici, probabil copilul tău știe deja să răspundă sau să sune la ușă. Multe persoane consideră că este suficient să își pună un interfon, mai ales dacă locuiesc la bloc, unde un sistem de alarmă sofisticat este destul de costisitor și inutil. Mai important este să îți educi copilul să nu permită niciodată accesul în bloc unor persoane necunoscute și să nu deschidă ușa, chiar dacă cel din spatele ușii se prezintă drept un cunoscut sau o rudă a familiei. Cel mic trebuie să știe că ușa de la intrare trebuie să rămână mereu încuiată și să aibă la îndemână mai multe numere de urgență, pentru cazurile în care este singur acasă.

Să știe ce să facă în caz de incendiu sau cutremur

O altă prioritate pe lista oricărui părinte ar trebui să fie aceea de a-și învăța copilul cum să reacționeze în situații critice. Incendiile sau dezastrele naturale, precum cutremurele, nu pot fi anticipate, așa că cel mic trebuie să fie instruit ce să facă într-un asemenea caz. Poți organiza mici exerciții de evacuare, în care să îl înveți pe copil care sunt locurile sigure în care ar trebui să se refugieze, pe unde și cum să iasă din casă, la ce să fie atent și să nu se oprească pentru a lua alte lucruri după el.

Să nu se joace niciodată cu focul

Chibriturile sau brichetele au o fascinație aparte pentru cei mici, care sunt atrași de culorile incandescente ale flăcării. Însă un chibrit scăpat pe jos sau o brichetă aprinsă într-un loc nepotrivit pot declanșa incendii grave. Explică-le copiilor că nu este bine să se joace cu focul niciodată, nici măcar atunci când părinții sunt acasă.

Să nu umble în dulapul cu medicamente

Părinții trebuie să se asigure că toate medicamentele din casă se află într-un loc inaccesibil celor mici, eventual într-un dulap încuiat. Chiar și așa, tot ar trebui să le explici copiilor de ce nu au voie să umble la medicamente și ce pot păți dacă le iau fără supravegherea ta. Unele siropuri sau drajeuri medicale sunt dulci sau colorate, așa că cei mici le asociază cu dulciurile. Explică-le însă că pot fi periculoase, dacă sunt consumate fără aprobarea unui adult.

Să nu se urce pe mobilierul înalt

Copiii nu se gândesc că piesele de mobilier pot fi periculoase pentru ei. Chiar și în cazul în care rafturile și dulapurile din casa ta sunt montate pe perete cu ajutorul unui sistem de siguranță, este bine să îți instruiești copiii să nu se urce pe rafturile bibliotecii sau pe ale dulapului din dormitor.

Copilul tău cunoaște toate aceste reguli de siguranță în locuință? Ce alte sfaturi ai mai adăuga pe listă?

 

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Olesia Bilkei

Comentarii Facebook

comentarii

Discussion1 Comment

  1. Pingback: Crema de lapte - simpla, buna, rapida, gustoasa, versatila

Leave A Reply